Το ένα πέμπτο των νέων ανδρών που προσπαθούν να αποκτήσουν μυς μπορεί να κινδυνεύουν από διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων Benicoff στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι το 22% των ανδρών ηλικίας 18-24 ετών που γυμνάζονται για να αποκτήσουν όγκο, εμφανίζουν αυτές τις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, σε σχέση με το 5% των γυναικών στην ίδια ηλικία που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Ως διαταραγμένες συμπεριφορές ορίζονται όσες περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω μοτίβα: κάποιος τρώει περισσότερο ή διαφορετικά για να κερδίσει βάρος ή μυϊκό όγκο, και χρησιμοποιεί τακτικά συμπληρώματα διατροφής ή αναβολικά στεροειδή για τον ίδιο στόχο. Οι ερευνητές της μελέτης λένε ότι τέτοιες συμπεριφορές, αν παραμείνουν χωρίς έλεγχο, μπορεί να εξελιχθούν σε μυϊκή δυσμορφία, εμμονικά υπερβολική άσκηση και ψυχαναγκασμό για τη σωματική διάπλαση.

«Ορισμένες διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jason Nagata, του τμήματος εφηβικής και νεανικής ιατρικής στο Νοσοκομείο. «Σε αντίθεση με τη νευρική ανορεξία, η οποία μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τους γονείς ή τους παιδίατρους, η διαταραγμένη κατανάλωση τροφής για την αύξηση του όγκου μπορεί να μεταμφιεστεί σε υγιεινή συνήθεια και εξαιτίας αυτού να περνάει απαρατήρητη».

Η σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας όπου ένα άτομο ξοδεύει πολύ χρόνο ανησυχώντας για ελαττώματα στην εμφάνισή του. Αυτά τα ελαττώματα, συχνά δεν εντοπίζονται από άλλους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Eating Disorders, ανέλυσε τη συμπεριφορά 14.891 νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν εάν τα πρώιμα δεδομένα τους -όταν η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 15 ετών- έδειχναν κάτι σχετικά με τις αντιλήψεις και τις συνήθειές του που να χρησίμευε ως προειδοποιητικό σημάδι διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι οι νέοι άνδρες που ασκούνταν ειδικά για να κερδίσουν βάρος είχαν 142% υψηλότερες πιθανότητες τέτοιας διατροφικής συμπεριφοράς – για τις γυναίκες οι πιθανότητες αυξάνονταν κατά 248%.

Ο Nagata εξήγησε ότι τα σημάδια που δείχνουν ότι αυτές οι διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να αναπτυχθούν σε μυϊκές δυσμορφίες περιλαμβάνουν μια εξαιρετικά περιοριστική διατροφή χωρίς λίπη και υδατάνθρακες, το συνεχές ζύγισμα και τον έλεγχο της εμφάνισης και τον εκτεταμένο χρόνο για άσκηση που μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση από κοινωνικές δραστηριότητες.