Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως έχουν βρει έναν τρόπο να μειώσουν την όρεξη των κουνουπιών για ανθρώπινο αίμα, στα φάρμακα για… δίαιτα: ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, τα φάρμακα έκαναν τα κουνούπια να αισθάνονται χορτάτα και φουσκωμένα, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να συνεχίζουν το… τσιμπολόγημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ερευνητών η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ασθενειών όπως ο ιός Ζίκα, ο κίτρινος πυρετός και η ελονοσία. Ωστόσο, η έρευνά τους βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Reports.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησαν τα πειράματά τους σε κουνούπια του είδους Aedes aegypti. Τα θηλυκά κουνούπια αυτού του είδους –τα αρσενικά δεν τσιμπάνε- προσελκύονται έντονα από τους ανθρώπους, επειδή το αίμα μας περιέχει την πρωτεΐνη που χρειάζονται για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Μόλις τραφούν, η έλξη για τους ανθρώπους ατονεί και χάνουν το ενδιαφέρον τους για άλλο αίμα για αρκετές ημέρες.

Όταν οι ερευνητές έδωσαν στα κουνούπια ένα αλατούχο διάλυμα που περιείχε διαιτητικό φάρμακο, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι η όρεξη των κουνουπιών κόπηκε, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους. Για να μετρήσουν, μάλιστα, την επίδραση, κρέμασαν μπροστά στα κουνούπια ένα κομμάτι καλτσόν γεμάτο οσμή σώματος που ανήκε στην επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Laura Duvall, μεταδιδακτορικού πανεπιστημίου του Rockefeller. Έπειτα έλεγξαν όλους τους νευροπεπτιδικούς υποδοχείς των κουνουπιών με τα διαιτητικά φάρμακα και ανακάλυψαν ποιος συγκεκριμένα ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και την απενεργοποίηση της όρεξης των κουνουπιών.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια διαφορετική ένωση –άλλωστε, ένα διατροφικό φάρμακο για ανθρώπους δεν θα ήταν κατάλληλο για χρήση στη ​​φύση- το οποίο θα μπορούσε να ανοίγει και να κλείνει την όρεξη του εντόμου.

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι τα ευρήματά της θα έχουν τεράστια επίπτωση στη μελλοντική έρευνα. «Σταδιακά εξαντλούμε τις ιδέες για τρόπους αντιμετώπισης των εντόμων που εξαπλώνουν ασθένειες και αυτός είναι ένας εντελώς νέος τρόπος να σκεφτούμε τον έλεγχο των εντόμων», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Leslie Vosshall, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Rockefeller: «Τα εντομοκτόνα αποτυγχάνουν εξαιτίας της αντοχής που αναπτύσσουν τα έντομα, δεν έχουμε βρει έναν τρόπο να κάνουμε καλύτερα εντομοαπωθητικά και δεν έχουμε ακόμη εμβόλια που να λειτουργούν αρκετά καλά ενάντια στις περισσότερες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια».

Η κ. Duvall δήλωσε ότι το να εστιάσουμε στην όρεξη των κουνουπιών ήταν μια καλή ιδέα, επειδή χρησιμοποιεί το φυσικό τους ένστικτο, αλλά δεν ήταν μια προσπάθεια πλήρους εξάλειψης των εντόμων, επειδή οι επιπτώσεις του φαρμάκου δεν είναι μόνιμες.