Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο πρόσωπο ενός 17χρονου στη Νεβάδα, προκαλώντας κάταγμα στο σαγόνι του – χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για να αποκατασταθεί η ζημιά, σύμφωνα με μια αναφορά στο New England Journal of Medicine.

Το περιστατικό υπογραμμίζει έναν ελάχιστα γνωστό κίνδυνο των ηλεκτρονικών τσιγάρων – οι συσκευές μπορεί να ανατιναχτούν απροσδόκητα, προκαλώντας εγκαύματα και σοβαρή ζημιά στο πρόσωπο. «Χρησιμοποιούσε αυτό το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όταν αυτό ανατινάχτηκε ξαφνικά στο πρόσωπό του», είπε μία από τους θεράποντες ιατρούς, η Δρ. Katie Russell, παιδιατρική χειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Η έκρηξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν αρκετά δυνατή ώστε να προκαλέσει κάταγμα στα οστά του σαγονιού και να του σπάσει τα δόντια. «Υπήρξε κάταγμα κάτω γνάθου, κάτι που απαιτεί μεγάλη δύναμη», είπε η Russell. «Μπορούσε να φάει μόνο μαλακή τροφή για έξι εβδομάδες, μέχρι να θεραπευτεί, και έπειτα έπρεπε να επιστρέψει στο νοσοκομείο για να κάνει άλλη μια εγχείριση».

Παρόλο που το αγόρι έχει ανακάμψει πλήρως από τους τραυματισμούς του που συνέβησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, εξακολουθούν να του λείπουν τρία ή τέσσερα δόντια, δήλωσε η Russell – ελπίζει να τα φτιάξει αυτό το καλοκαίρι.

Μεταξύ 2009 και 2016, υπήρξαν 195 καταγεγραμμένα περιστατικά έκρηξης που αφορούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ. Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα 133 τραυματισμούς – 38 αρκετά σοβαρούς ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία.

Τον Οκτώβριο του 2016, οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ ανέφεραν ότι είχαν νοσηλεύσει 15 τραυματίες από εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε διάστημα εννέα μηνών, σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσαν στο New England Journal of Medicine. Οι τραυματισμοί περιελάμβαναν εγκαύματα από φωτιά, χημικά εγκαύματα και τραυματισμούς από έκρηξη στο πρόσωπο, τα χέρια, τους μηρούς ή τη βουβωνική χώρα.

Ο Δρ Hamad Husainy, δήλωσε: «Δεν είναι τόσο σπάνιο γεγονός ώστε να το εξετάζουμε ως σπάνιο φαινόμενο. Είναι ένα πρόβλημα και καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή, είναι πιθανό να γίνει πιο διαδεδομένο».

Κανείς δεν είναι ακριβώς σίγουρος για το τι προκαλεί τις εκρήξεις ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ορισμένα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τις συσκευές μπορεί να είναι ελαττωματικές σε κάποιες περιπτώσεις.

Η FDA συνιστά στους χρήστες:

– Να αγοράζουν συσκευές με χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως οπές εξαερισμού και προστασία από υπερφόρτιση.

– Να αντικαταστούν τις μπαταρίες εάν καταστραφούν ή βραχούν.

– Να φυλάσσουν τις έξτρα μπαταρίες σε θήκη ώστε να αποφεύγεται η επαφή με νομίσματα, κλειδιά ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα που βρίσκονται στην τσέπη τους.

– Να φορτίζουν πάντα τη συσκευή με τον φορτιστή που συνοδεύει την συσκευή, και όχι με κάποιον φορτιστή για τηλέφωνα ή tablet.

– Να μην φορτίζουν τη συσκευή κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς επιτήρηση.