Οι αθλητές των ομαδικών σπορ έχουν τόση αντοχή όσο οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και τόσο δυνατοί όσο οι bodybuilders – και αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της προπόνησής τους, σύμφωνα με μια μελέτη. Το κλειδί για άψογη φυσική κατάσταση είναι να συνδυάζουμε την προπόνηση αντοχής και την προπόνηση δύναμης, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Manchester Metropolitan.
Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις επιδόσεις τριών διαφορετικών ομάδων ανδρών αθλητών, οι οποίοι προπονούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για το άθλημά τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 87 αθλητές σπορ αντοχής, όπως ποδηλάτες, σκιέρ και δρομείς αποστάσεων, 77 αθλητές σπορ δύναμης, όπως σπρίντερ, bodybuilders και ρίπτες και 64 αθλητές ομαδικών σπορ, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ.
Όλοι τους ήταν από το αθλητικό πανεπιστήμιο στο Κάουνας της Λιθουανίας και ηλικίας από 17 έως 37 ετών.
Οι αθλητές υποβλήθηκαν σε τεστ για μυϊκή δύναμη, για το πόσο ψηλά μπορούσαν να πηδήξουν κάθετα από στάση και για την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το οξυγόνο κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης – ένα μέτρο της αερόβιας αντοχής.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αθλητές των ομαδικών σπορ είχαν παρόμοια αερόβια ικανότητα με τους αθλητές σπορ αντοχής και άλμα αντίστοιχο των αθλητών σπορ δύναμης.
Ο καθηγητής Hans Degens, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μυϊκής φυσιολογίας, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι αθλητές ομαδικών σπορ παίρνουν το καλύτερο από τις δύο προπονήσεις –αντοχής και δύναμης- και αυτή είναι μια φανταστική παρατήρηση. Αποδεικνύει ότι η προπόνηση αντοχής για τους αθλητές σπορ δύναμης και η προπόνηση δύναμης για τους αθλητές σπορ αντοχής δεν είναι επιζήμια».
Είπε ότι οι bodybuilders τείνουν να πιστεύουν ότι κάθε είδους προπόνηση αντοχής θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν μυϊκή μάζα και να μειώσουν τα επίπεδα δύναμής τους. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, όπως εξήγησε: «Από όρους φυσιολογίας, εάν κάνετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, χρησιμοποιείτε ένα ορισμένο ποσό μυών για την κίνηση. Αλλά αν μπορείτε να ενεργοποιήσετε ένα μικρότερο ποσοστό του μυός για να κάνετε ακριβώς την ίδια κίνηση τότε μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση της κόπωσης – ή μπορείτε να εκτελέσετε την κίνηση με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Ο καθηγητής Degens δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν τα ίδια για όσους συμμετείχαν σε οποιοδήποτε είδος αθλητισμού ή γυμναστικής – όχι μόνο σε όσους έκαναν πρωταθλητισμό.