Το Σαν Φρανσίσκο έχει γίνει η πρώτη αμερικανική πόλη που απαγορεύει τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων μέχρι να γίνουν σαφέστερες οι επιπτώσεις του στην υγεία.

Οι αξιωματούχοι της πόλης ψήφισαν την Τρίτη να απαγορευτεί στα καταστήματα να πωλούν συσκευές ατμίσματος και πλέον είναι παράνομο και για τα e-shop να παραδίδουν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε διευθύνσεις της πόλης.

Η πόλη της Καλιφόρνιας φιλοξενεί την εταιρεία Juul Labs, την πιο δημοφιλή παραγωγό ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία είπε ότι η κίνηση θα οδηγούσε το κοινό που ατμίζει και πάλι στα τσιγάρα και ότι θα «δημιουργήσει μια ακμάζουσα μαύρη αγορά».

H δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, London Breed, έχει 10 ημέρες για να υπογράψει τη νομοθεσία, αλλά έχει δηλώσει ότι θα το κάνει. Ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται επτά μήνες μετά την ημερομηνία αυτή, αν και οι επιχειρήσεις με προϊόντα ατμισματος θα μπορούσαν να προσβάλουν τον νόμο στα δικαστήρια.

Οι ακτιβιστές κατά του ατμίσματος υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες στοχεύουν στους νέους, προσφέροντας αρωματισμένα προϊόντα. Δεν είναι μόνο τα επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλεια του ατμίσματος που απαιτούνται, υποστηρίζουν οι επικριτές της τάσης, αλλά και το γεγονός ότι το άτμισμα μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να στραφούν στο κάπνισμα.

Νωρίτερα φέτος, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές, δίνοντας προθεσμία στις εταιρείες έως το 2021 για να υποβάλουν αίτηση αξιολόγησης των προϊόντων τους. Μια αρχική προθεσμία είχε οριστεί για τον Αύγουστο του 2018, αλλά η Υπηρεσία είπε αργότερα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.

Ο γενικός εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, Dennis Herrera, υπέρμαχος της απαγόρευσης, επαίνεσε την ψήφιση του νόμου και είπε ότι ήταν αναγκαία λόγω της μη ανάληψης της ευθύνης από την FDA για τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αριθμός των Αμερικανών εφήβων που χρησιμοποίησαν προϊόντα νικοτίνης αυξήθηκε κατά περίπου 36% πέρυσι, κάτι που οφείλεται στην αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, η ελάχιστη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού είναι τα 18 έτη, αν και στην Καλιφόρνια και σε πολλές άλλες πολιτείες το όριο ανεβαίνει στα 21.