Το απώτατο όριο της ανθρώπινης αντοχής διαπιστώθηκε από επιστήμονες που ανέλυσαν στοιχεία από έναν αγώνα τρεξίματος 5.000 χιλιομέτρων, τον Γύρο της Γαλλίας και άλλες κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις αντοχής.

Η μελέτη τους έδειξε ότι το μάξιμουμ των δραστηριοτήτων που μπορεί να υποστηρίξει ο οργανισμός μας επί μακρόν περιορίζεται από ενεργειακή κατανάλωση ίση με 2,5 φορές το βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματος ή περίπου 4.000 θερμίδες την ημέρα για έναν μέσο άνθρωπο. Οποιαδήποτε δραστηριότητα με υψηλότερη θερμιδική απαίτηση από αυτό δεν είναι δυνατή μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Duke, έδειξε επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες ήταν οι «ειδικοί» της αντοχής, καθώς βρίσκονται διαρκώς σχεδόν στο όριο του τι μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα.

Η μελέτη άρχισε με το Race Across America, ένα αγώνα στον οποίο οι αθλητές τρέχουν σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα, από την Καλιφόρνια στην Ουάσιγκτον, σε 140 ημέρες. Οι συμμετέχοντες έτρεχαν έξι μαραθώνιους την εβδομάδα για μήνες και οι επιστήμονες διερεύνησαν την επίδραση που είχε αυτό στο σώμα τους.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός -οι θερμίδες που καίει το σώμα χωρίς δραστηριότητα- των αθλητών καταγράφηκε πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως και οι θερμίδες που καίγονταν στον αγώνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, έδειξε ότι η κατανάλωση ενέργειας ξεκίνησε από ψηλό επίπεδο, αλλά τελικά εξισορροπήθηκε σε 2,5 φορές τον βασικό μεταβολικό ρυθμό. Η μελέτη βρήκε ένα μοτίβο μεταξύ της διάρκειας ενός αθλητικού γεγονότος και της ενεργειακής δαπάνης και ότι ενώ ένας μαραθώνιος μπορεί να είναι πέρα ​​από τις δυνάμεις πολλών από εμάς, δεν είναι καν κοντά στο όριο της ανθρώπινης αντοχής.

«Μπορείτε να κάνετε πραγματικά έντονα πράγματα για μερικές ημέρες, αλλά αν θέλετε να διαρκέσει περισσότερο, τότε θα πρέπει να κόψετε τον ρυθμό σας», δήλωσε ο Δρ Herman Pontzer, από το Πανεπιστήμιο του Duke και πρόσθεσε: «Κάθε είδος δεδομένων που έχουμε δείχνει αυτό το όριο της ανθρώπινης αντοχής μακροπρόθεσμα. Δεν γνωρίζουμε κανέναν που να το έχει σπάσει».

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε ύψος 2,2 φορές μεγαλύτερο από τον βασικό ρυθμό μεταβολισμού τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το όριο μπορεί να έχει σχέση με το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, και όχι με την καρδιά, τους πνεύμονες ή τους μυς: Βρήκαν ότι το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει, να απορροφήσει και να επεξεργαστεί αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, για να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο χρήσης ενέργειας.

Ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δικούς του πόρους για καύση -το λίπος ή τη μυϊκή μάζα για μικρό διάστημα. Αλλά σε ακραίες περιπτώσεις -στα όρια της ανθρώπινης εξάντλησης- το σώμα πρέπει να εξισορροπεί τη χρήση ενέργειας, λένε οι ερευνητές.