Μπορεί ο καφές να βοηθάει να καταπολεμηθεί και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, η παχυσαρκία;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια βρετανική μελέτη που ανακάλυψε ότι το αγαπημένο μας πρωινό ρόφημα διεγείρει το «καφέ λίπος» του ανθρώπινου σώματος – μια μορφή λίπους που παράγει θερμότητα και καίει θερμίδες με μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που δείχνει ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να έχει άμεση επίδραση στις λειτουργίες του καφέ λίπους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Michael Symonds, του Πανεπιστημίου του Νότινχαμ.

«Οι πιθανές επιπτώσεις των αποτελεσμάτων μας είναι αρκετά μεγάλες, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας και έχουμε επίσης μια αυξανόμενη επιδημία διαβήτη. Το καφέ λίπος θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μέρος της λύσης για την αντιμετώπισή τους», ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο Τύπου.

Όπως εξήγησε η ομάδα του Symonds, το θερμογόνο καφέ λίπος θεωρούνταν από καιρό ότι υπάρχει μόνο στα μωρά ή στα ζώα που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, όπως οι αρκούδες. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί στους ενήλικες: Είναι ξεχωριστό από τα λευκά λιπώδη κύτταρα (λευκό λίπος), όπου το σώμα αποθηκεύει τις επιπλέον θερμίδες.

«Το καφέ λίπος λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο στο σώμα σας και παράγει θερμότητα καίγοντας σάκχαρα και λίπος, συχνά ως αντίδραση στο κρύο», εξήγησε ο Symonds. Έτσι, «η αύξηση της δραστηριότητάς του βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλης) στο αίμα, ενώ οι επιπλέον θερμίδες καίγονται με αποτέλεσμα απώλεια βάρους».

Αλλά μπορεί το καφέ λίπος να υπερδραστηριοποιηθεί από κάτι που τρώμε ή πίνουμε; Για να το μάθει, η βρετανική ομάδα χρησιμοποίησε μελέτες σε βλαστοκύτταρα για να δει πρώτα αν η καφεΐνη μπορεί να έχει τέτοιο αποτέλεσμα – και είχε, σε μια συγκεκριμένη δόση. Το επόμενο βήμα ήταν η χρήση υψηλής τεχνολογίας απεικόνισης για την παρακολούθηση των αλλαγών στο καφέ λίπος που αποθηκεύονταν στους ανθρώπους.

«Ήμασταν σε θέση να έχουμε απεικόνιση από κάποιον αμέσως αφότου έπινε καφέ, για να δούμε αν το καφέ λίπος θερμαινόταν περισσότερο», δήλωσε ο Symonds. «Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, έτσι το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε ποιο συστατικό του καφέ -ίσως η καφεΐνη- ενεργοποιεί το καφέ λίπος».

Η ομάδα του επίσης «εξετάζει τα συμπληρώματα καφεΐνης για να ελέγξει εάν το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο», δήλωσε ο Symonds. «Μόλις επιβεβαιώσουμε ποιο συστατικό είναι υπεύθυνο γι ‘αυτό, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας τακτικής για τη διαχείριση βάρους ή ως μέρος ενός προγράμματος ρύθμισης της γλυκόζης, για να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη».