Η μεγάλη μόδα της τελευταίας δεκαετίας, οι selfies, έχουν προκαλέσει πέντε φορές περισσότερα θύματα σε σχέση με τις επιθέσεις καρχαριών (στο ίδιο χρονικό διάστημα), με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία των smartphones. Από την άλλη, τα selfie-sticks αυξάνουν την εμβέλεια για την λήψη selfies εκθέτοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τον χρήστη του κινητού που θα κάνει τα πάντα για να βγάλει την καλύτερη φωτογραφία του.

Από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν βγάζοντας selfie σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη ινδική επιθεώρηση Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε σύγκριση με μόλις 50 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από καρχαρίες την ίδια περίοδο.

Παρόλο που τις περισσότερες selfie τις τραβούν οι γυναίκες, οι νεαροί άνδρες είναι πιο ριψοκίνδυνοι και για αυτό αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των θανάτων από selfies (από πνιγμούς, τροχαία, πτώσεις ή ατυχήματα με πυροβολισμούς).

Η Ινδία με πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,3 δισεκατομμύριo ανθρώπους και 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, κατέχει το ρεκόρ των θανάτων από την πρακτική αυτή, με 159 θύματα να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Αυτό αναλογεί σε πάνω από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και είναι η απόδειξη της λατρείας που έχουν οι νέοι της χώρας για αυτού του είδους τις φωτογραφίες.

Στην Ινδία άλλωστε σκοτώθηκε μια ομάδα νεαρών όταν παρασύρθηκε από τρένο και κάποιοι άλλοι νεαροί που πνίγηκαν όταν βυθίστηκε η βάρκα τους τη στιγμή που έβγαζαν selfie. Η κατάσταση στην Ινδία είναι τόσο σοβαρή ώστε οι αρχές να έχουν καθορίσει κάποιες ζώνες όπου απαγορεύονται οι selfies. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ρωσία με 16 θανάτους, οι ΗΠΑ με 14 και ακολουθεί το Πακιστάν.

Στη Ρωσία κάποιοι έχουν σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρες ή από πολυώροφα κτίρια, έχουν αυτοτραυματιστεί θανάσιμα με όπλο ή έχουν σκοτωθεί πιάνοντας στα χέρια τους μια νάρκη. Το 2015 η αστυνομία εξέδωσε έναν οδηγό για «ακίνδυνες selfies».

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι που αυτοτραυματίστηκαν θανάσιμα με όπλο στην προσπάθειά τους να βγάλουν την κατά την γνώμη τους εντυπωσιακότερη φωτογραφία τους. Επίσης αρκετά θύματα σκοτώθηκαν πέφτοντας στο φαράγγι Γκραν Κάνυον.

Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Κροατία χρησιμοποίησαν το Twitter για να απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες να «σταματήσουν να βγάζουν ανόητες και επικίνδυνες selfies» αφού επέζησε με θαυματουργό τρόπο ένας Καναδός πέφτοντας από ύψος 75 μέτρων στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Πλίτβιτσε.