Η συγκέντρωση περισσότερου λίπους στα πόδια σε σύγκριση με την κοιλιά, προστατεύει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι γυναίκες με υγιές βάρος και τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου ήταν αυτές που είχαν περισσότερο λίπος στην κοιλιά και λιγότερο λίπος στην περιφέρεια και τους μηρούς, σύμφωνα με την έρευνα του European Heart Journal.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι γυναίκες με σωματότυπο «μήλο» θα πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν λίπος από την κοιλιά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα ωστόσο για να εξακριβωθεί γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση.

Η έρευνα παρακολούθησε 2.600 γυναίκες με υγιές βάρος -με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18 και 25- άνω των 18 ετών. Όλες συμμετείχαν σε μια μεγάλη αμερικανική μελέτη, την Women’s Health Initiative, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και λάμβανα τακτικά στοιχεία από τις συμμετέχουσες για να ελέγξει το λίπος, τους μυς και τα οστά τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με σωματότυπο «μήλου», με περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά, είχαν περισσότερο από τρεις φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνες που είχαν σωματότυπο «αχλαδιού», οι οποίες είχαν λίπος γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι το είδος λίπους που αποθηκεύεται γύρω από τα κοιλιακά όργανα, που ονομάζεται σπλαχνικό λίπος, αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών προβλημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο λόγος που το λίπος των ποδιών μπορεί να είναι προστατευτικό δεν είναι καλά κατανοητό, αλλά σίγουρα δεν προκαλεί προβλήματα αλλού στο σώμα. Δυστυχώς ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει το λίπος στην κοιλιά.

O καθηγητής Qibin Qi, από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πραγματοποίησε αυτή τη μελέτη, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες επικεντρώθηκαν σε εκείνες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες: «Οι συμμετέχουσες στη μελέτη μας ήταν όλες οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, γι ‘αυτό το μήνυμά της είναι πολύ σημαντικό: ακόμα και για τις γυναίκες με υγιές σωματικό βάρος, το σχήμα σώματος “μήλου” ή “αχλαδιού” εξακολουθεί να έχει σημασία», είπε.

Ο καθηγητής συμβουλεύει τις γυναίκες να προσπαθήσουν να μειώσουν το λίπος της κοιλιάς, οπότε η αναλογία του προς το λίπος των ποδιών να είναι καλύτερη: «Ωστόσο, είναι άγνωστο αν μπορεί να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη δίαιτα ή άσκηση που να μπορεί να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση του λίπους. Η ομάδα μας εργάζεται σε αυτό το ζήτημα και ελπίζουμε ότι θα μπορούμε σύντομα να δώσουμε μια απάντηση».

Οι συνήθεις συμβουλές για την υγιεινή διατροφή και την άσκηση πάντως, είναι μια καλή αρχή, όπως τόνισε ο καθηγητής.