Ένα νέο, πειραματικό τεστ ούρων μπορεί να αποκαλύψει αν οι άνδρες με πρώιμο καρκίνο του προστάτη χρειάζονται επιθετική θεραπεία ή μπορούν να αφεθούν χωρίς θεραπεία, αλλά να παρακολουθούνται, σύμφωνα με ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι τρέχουσες εξετάσεις αίματος PSA δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άντρες είναι αναγκασμένοι να υποστούν περιττά τεστ και θεραπείες.

Το τεστ ούρων κινδύνου προστάτη (PUR) εξετάζει γενετικούς δείκτες για να δώσει μια πιο ακριβή εκτίμηση. Δοκιμές σε 537 ασθενείς βεβαίωσαν ότι μπορεί να ταξινομήσει αξιόπιστα τους άνδρες με βάση τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Είναι ένα από τα διάφορα νέα τεστ – συμπεριλαμβανομένων άλλων που βασίζονται επίσης σε ανάλυση ούρων, καθώς και εξετάσεις αίματος και τομογραφίες – οι επιστήμονες επιδιώκουν να βελτιώσουν τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη.

Ένας συνδυασμός προληπτικών ελέγχων μπορεί τελικά να αποδειχθεί η καλύτερη προσέγγιση, λένε οι ειδικοί.

Το τεστ PSA μπορεί να δώσει συγκεχυμένα αποτελέσματα: Περίπου το 75% ή τρεις στους τέσσερις άνδρες που λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα στο τεστ PSA, αποδεικνύεται τελικά ότι δεν έχουν καρκίνο όταν πηγαίνουν εν συνεχεία για βιοψία, ενώ σε περίπου 15% των ανδρών με καρκίνο του προστάτη αποτυγχάνει να το εντοπίσει. Επίσης, δεν μπορεί να δείξει εάν ένας καρκίνος θα συνεχίσει να μεγαλώνει και προκαλέσει βλάβη.

Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται συχνά αργά και μπορεί ποτέ να μην προκαλέσει προβλήματα. Αλλά οι άνδρες με επιθετικούς όγκους χρειάζονται θεραπεία για να σταματήσουν την εξάπλωσή τους.

Η Shea Connell, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο East Anglia, δήλωσε ότι έχει προγραμματιστεί μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζει ότι το τεστ ούρων θα μπορούσε να διατεθεί για τους γιατρούς για χρήση μέσα σε τρία χρόνια – ως προσθήκη στο τεστ PSA.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνά μια ασθένεια που οι άνδρες πεθαίνουν μαζί της, παρά που πεθαίνουν από αυτήν», ανέφερε. «Δυστυχώς, σήμερα δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε ποιοι από τους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη θα χρειαστούν εντατική θεραπεία και ποιοι άνδρες όχι. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια σημαντική ανάγκη για πρόσθετες, πιο ακριβείς, εξετάσεις».