Οι άνθρωποι που βλέπουν πολλά πουλιά από το παράθυρό τους κάθε μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να νιώθουν κατάθλιψη, άγχος ή στρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, που συσχετίζει την ψυχική υγεία με την ύπαρξη πουλιών στο περιβάλλον.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη ζωή στην ύπαιθρο και μέσα στο πράσινο ή κοντά σε πάρκα με ποικίλα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη καλύτερο είναι αν, εκτός από άφθονο πράσινο, ολόγυρα πετάνε και πολλά πουλιά. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Κοξ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας BioScience. «Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περισσότερα πουλιά, τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία» δήλωσε ο Κοξ. Αυτό ισχύει άσχετα από το εισόδημα κάποιου, την ηλικία ή τη γειτονιά του (σε προάστιο ή κοντά στο κέντρο της πόλης).
Η μελέτη δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο είδος των πουλιών (περιστέρια, γλάρους, κοράκια ή ό,τι άλλο), ούτε δίνει σημασία στο κατά πόσο κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει τα πουλιά που βλέπει. Σημασία έχει να τα βλέπει να πετάνε. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υποθέτουν ότι το θέαμα των ελεύθερων πουλιών μεταδίδει στους ψυχικά εξαντλημένους ανθρώπους ένα αίσθημα χαλάρωσης και ανάτασης.
«Η μελέτη μας αποτύπωσε τον ρόλο που ρόλο που διαδραματίζει κάθε στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική ευεξία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάνιελ Κοξ, από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Έξετερ. «Ως το πιο σημαντικό στοιχείο αναδείχθηκαν τα πουλιά και εν συνεχεία οι θάμνοι και τα δέντρα».
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές οι οποίοι περνούσαν συστηματικά τα απογεύματά τους κλεισμένοι στο σπίτι είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν αισθήματα αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης. Η ευνοϊκή συσχέτιση ανάμεσα στα πουλιά, τους θάμνους και τα δέντρα με την καλή ψυχική υγεία παρέμεινε αναλλοίωτη ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να την επηρεάζουν, όπως την υποβάθμιση της γειτονιάς όπου ζούσαν, το οικογενειακό εισόδημά τους, την ηλικία κ.λπ.