Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η δύναμη μιας χειραψίας αποτελεί ένα εύκολο τρόπο πρόβλεψης της καρδιακής υγείας. Η δύναμη της χειραψίας μετρήθηκε με υδραυλική μηχανή, της οποίας οι συμμετέχοντες ζητήθηκαν να πιέσουν τη λαβή όσο το δυνατόν πιο δυνατά επί τρία δευτερόλεπτα με κάθε χέρι. Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 5.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων και προτού υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις, απάντησαν σε εκτενές ερωτηματολόγιο.

Οι ερευνητές αφού μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες της καρδιάς των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τη δύναμη της χειραψίας, διαπίστωσαν ότι η πιο δυνατή χειραψία συνδέεται με πιο υγιή κατασκευή και λειτουργία της καρδιάς, ενώ η αδύναμη χειραψία με μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιων βλαβών από καρδιακές παθήσεις.

Όσοι είχαν ισχυρότερη χειρολαβή αντλούσαν περισσότερο αίμα ανά καρδιακό παλμό και είχαν λιγότερες πιθανότητες αρρυθμιών, σύμπτωμα της υπέρτασης ή της καρδιακής προσβολής. Η μελέτη επιβεβαίωσε την ανάγκη εντοπισμού παραγόντων πρόβλεψης της καρδιαγγειακής νόσου στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, προκειμένου να υπάρχει πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση. Η δύναμη της χειρολαβής θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχύτερη αναγνώριση των ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Σε άλλη μελέτη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Ντάριλ Λεόνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 140.000 άτομα ηλικίας 35 έως 70 ετών, για μια περίοδο τεσσάρων ετών, σε 17 χώρες. Η ανάλυση έδειξε πως για κάθε μείωση της δύναμης της χειραψίας κατά πέντε κιλά, υπάρχει μια αύξηση κατά 16% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Κατά 17% είναι αυξημένος ειδικότερα ο κίνδυνος για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δύναμη μιας χειραψίας που προδίδει υγιή οργανισμό, είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης ακόμη και από την αρτηριακή πίεση, ενώ ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε χρήματα για να καταλάβουμε την κατάσταση της υγείας μας.