Ένα στέλεχος του ιού του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μολύνει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα σε περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη: Όλα τα σημάδια της νόσου εξαφανίστηκαν σε έναν ασθενή και σε άλλους 14 υπήρχαν ενδείξεις ότι τα καρκινικά κύτταρα είχαν πεθάνει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ δήλωσαν ότι ο ιός θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάσταση στη θεραπεία για τον καρκίνο και να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του.

Οι τρέχουσες θεραπείες για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι επεμβατικές ή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές, τοξικές παρενέργειες. Και η συνεχής ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να ελέγχεται ότι ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει μετά τη θεραπεία.

Σε αυτήν τη μελέτη, 15 ασθενείς με τη νόσο έλαβαν τον ιό Κοξάκι (CVA21) μέσω καθετήρα, μια εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου τους. Όταν δείγματα ιστών αναλύθηκαν μετά από τη χειρουργική επέμβαση, υπήρχαν ενδείξεις ότι ο ιός είχε στοχεύσει και σκότωσε καρκινικά κύτταρα στην ουροδόχο κύστη. Από τη στιγμή που αυτά τα κύτταρα σκοτώνονταν, ο ιός αναπαράγονταν και μόλυνε άλλα καρκινικά κύτταρα – αλλά όλα υγιή κύτταρα παρέμεναν άθικτα από τον ιό.

Αυτό που κάνει ο ιός είναι ιδιαίτερο, υποστήριξε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Hardev Pandha, από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ: «Ο ιός εισέρχεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνει ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού – και αυτό οδηγεί στην ενεργοποίηση και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να έρθουν και να συμμετάσχουν στον αγώνα», είπε.

Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες στους ασθενείς που έλαβαν τον ιό μέσω καθετήρα στην ουροδόχο κύστη. Κανονικά, οι όγκοι στην κύστη είναι «κρύοι», επειδή δεν υπάρχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού για να τους καταπολεμήσουν. Αλλά ο ιός τους μετατρέπουν σε «ζεστούς», κάνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αντιδράσει.

Ο καθηγητής Pandha είπε ότι ο ίδιος ιός είχε επίσης δοκιμαστεί για τον καρκίνο του δέρματος, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που μελετήθηκε σε κλινική δοκιμή για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. «Η μείωση του όγκου και ο αυξημένος θάνατος των καρκινικών κυττάρων παρατηρήθηκε σε όλους τους ασθενείς και απομάκρυνε κάθε ίχνος της νόσου σε έναν ασθενή μετά από μόλις μία εβδομάδα θεραπείας, δείχνοντας την πιθανή αποτελεσματικότητά της», δήλωσε.

Το σχέδιο είναι τώρα να χρησιμοποιηθεί ο κοινός ιός του κρυολογήματος σε μια στοχευμένη θεραπεία ανοσοθεραπείας, σε μια μελλοντική κλινική δοκιμή σε περισσότερους ασθενείς.

Ο Δρ Nicola Annels, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Surrey, δήλωσε ότι ιοί όπως ο Κοξάκι «θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια απομάκρυνση από πιο καθιερωμένες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία».