Σύμφωνα με μια έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς ηλικίας 25 έως 55 ετών, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ημέρες διακοπών για να μπορέσει κάποιος να αρχίζει να χαλαρώνει. Αυτό ακούγεται λογικό, αφού συνήθως η πρώτη ημέρα αναλώνεται στο ταξίδι, άρα η κούραση μας καταβάλει και η δεύτερη ημέρα περνάει με την προσπάθεια να γνωρίσουμε και να συνηθίσουμε το νέο μας περιβάλλον.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αρχίζουν να χαίρονται τις διακοπές τους μετά από λίγες μέρες τείνουν να διαφέρει, σύμφωνα με την έρευνα. Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτιμούν να περνούν τις διακοπές τους κυρίως με το να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν, για παράδειγμα δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείο. Όμως ένα 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αντλούν χαρά από δραστηριότητες περιπέτειας και εξερεύνηση του τόπου όπου παραθερίζουν.

Ο διευθυντής της εταιρείας G Adventures η οποία παράγγειλε την έρευνα, Simon Ma, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να κάνετε λίγο και από τα δύο: «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στην περιπέτεια και την ξεκούραστη, αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Με τον συνδυασμό κίνησης και χαλάρωσης, καθώς και τον χρόνο για να εξερευνήσουμε τον προορισμό μας, τα ταξίδια μας βοηθούν να αποσυμπιεζόμαστε από την εργασία και να ανακτούμε την αίσθηση ισορροπίας».

Συνεπώς, συνδυάστε δραστηριότητες και ξεκούραση και περάστε τουλάχιστον τρεις μέρες στον προορισμό σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να μείνετε οκτώ: Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Happiness Studies διαπίστωσε ότι αυτή είναι η ιδανική διάρκεια των διακοπών.

Όπως κατέγραψαν οι ερευνητές στο συμπέρασμά τους, «Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ηρεμήσετε μετά από μια αγχωτική περίοδο εργασίας και να εγκλιματιστείτε στις διακοπές».

Αυτό μας θυμίζει ότι υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που θα πρέπει να προσθέσετε στην εξίσωση των τέλειων διακοπών: Μην παίρνετε δουλειά μαζί σας. Σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα που επικεντρώνεται στις διακοπές, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει μαλώσει με το έτερο ήμισυ ή την παρέα τους επειδή εργάζονταν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια των διακοπών.