Οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν χρήση κάνναβης σε μέρη όπου η ουσία έχει νομιμοποιηθεί, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μοντάνα εξέτασαν στοιχεία για μαθητές λυκείου των ΗΠΑ μεταξύ 1993 και 2017. Ενώ η γενική χρήση της ουσίας από νέους αυξήθηκε στις ΗΠΑ, η χρήση στους εφήβους μειώθηκε κατά σχεδόν 10% σε πολιτείες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση.

Στις ΗΠΑ 33 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους, ενώ 10 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει και την χρήση της για λόγους ψυχαγωγίας. Ωστόσο, η χρήση κάνναβης παραμένει παράνομη σε όλες τις πολιτείες για άτομα κάτω των 18 ετών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mark Anderson, δήλωσε ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Jama Paediatrics, «θα πρέπει να βοηθήσει στην μείωση των ανησυχιών ότι η χρήση στους εφήβους θα αυξηθεί με τη νομιμοποίηση».

Η ομάδα του ανέλυσε στοιχεία για περίπου 1,4 εκατομμύρια εφήβους στις ΗΠΑ, τα οποία ελήφθησαν από την Έρευνα Επικίνδυνης Συμπεριφοράς Νέων, μια ετήσια εθνική έρευνα που διεξάγεται από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο Δρ Anderson δήλωσε ότι ήταν συνήθως πιο δύσκολο για τους έφηβους να αγοράσουν κάνναβη από πιστοποιημένα φαρμακεία -όπου απαιτείται ταυτότητα ή δίπλωμα για να επιβεβαιωθεί η ηλικία του πελάτη- παρά από dealers, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει την πτώση. Η κάνναβη που πωλείται νόμιμα είναι επίσης συχνά πιο ακριβή.

Είπε επίσης ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν αλλαγή στις συνήθειες των εφήβων μετά την νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση – μόνο όταν η ουσία νομιμοποιήθηκε για λόγους αναψυχής.

Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με εκείνα μιας προηγούμενης μελέτης, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα οποία η χρήση κάνναβης μεταξύ των εφήβων στην Ουάσινγκτον μειώθηκε αφότου η πολιτεία νομιμοποίησε τη χρήση της ουσίας το 2012. Αλλά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη του 2018 από το Κολοράντο που διαπίστωσε ότι ο αριθμός των μαθητών Λυκείου που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν κάνναβη παρέμεινε σταθερός μετά τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης στην πολιτεία το 2014.