Το νέο αυτό σύστημα πλοήγησης (Mini navigation – GPS) PERSEUS ή κατά κάποια έννοια ένα μίνι παθητικό υποβοηθητικό «ρομποτάκι» εφαρμόζεται στην Κλινική μας στο Ιατρικό Ψυχικού για να γίνει άριστα η διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους και η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στις αρθροπλαστικές γόνατος.

Ξεκινήσαμε πρώτοι στην χώρα μας να το χρησιμοποιούμε και τώρα όλο και περισσότεροι εξειδικευμένοι στις αρθροπλαστικές ορθοπεδικοί χειρουργοί, εκ των οποίων αρκετοί έχουν εκπαιδευτεί στην Κλινική μας, άρχισαν να το χρησιμοποιούν γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα, συντομεύει και απλουστεύει την επέμβαση.

Το χρησιμοποιούμε εναλλακτικά στην νέα εξατομικευμένη αρθροπλαστική με την 3D (τρισδιάστατη) εκτύπωση του γόνατος, των εκμαγείων και των παραμορφώσεων, που και εκεί τα αποτελέσματα είναι άριστα.

Τα δύο αυτά μοντέρνα συστήματα με ταχύτατη εφαρμογή μας βοηθούν να αποφεύγουμε την χρονοβόρα διαδικασία της διεγχειρητικής χρήσης πολύπλοκων και μεγάλων σε μέγεθος «ρομποτικών» συστημάτων.

Το επαναστατικό αυτό μίνι σύστημα διευκόλυνσης της επέμβασης δρα ως ένα μικρό GPS σύστημα πλοήγησης χωρίς να τραυματίζεται ο ενδομυελικός αυλός του μηριαίου οστού από μακριούς μεταλλικούς οδηγούς όπως γίνεται και γινόταν με τις απλές κλασσικές μεθόδους.  Με ειδικούς σύντομους χειρισμούς και κινήσεις ανευρίσκεται μέσω υπολογιστή και Bluetooth επεξεργασίας το κέντρο περιστροφής του ισχίου και ο μηχανικό άξονας για την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ώστε να αποφεύγονται οι έκκεντρες φορτίσεις και η πιθανή μελλοντική φθορά τους.

Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό και η διόρθωση του γόνατος πλήρης.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς χειρουργούνται στην Κλινική μας με απλή ραχιαία υπαραχνοειδή, και όχι επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία, μόνον για τα κάτω άκρα, η κυρίως επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, δεν χορηγείται συνήθως καμία φιάλη αυτόλογου ή ομόλογου αίματος και οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιήσουν πλήρως το γόνατό τους και να βαδίσουν με πλήρη φόρτιση του σκέλους εντός της ίδιας ημέρας.

Τέτοια επαναστατικά και προηγμένα τεχνολογικά συστήματα πλοήγησης φαίνεται να μας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις, πάντα προς όφελος των ασθενών.

Σε μη τραυματικές βαριές οστεοαρθρίτιδες η τομή είναι ακόμη πιο μικρή και χωρίς να αφαιρείται ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος για να έχουμε καλύτερη ιδιοδεκτικότητα. Με τον καιρό οι τομές δέρματος σχεδόν δεν διακρίνονται.

Δρ Νίκος Χριστοδούλου
Xειρουργός Ορθοπεδικός MD PhD, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, τ. Résident des Hôpitaux de Paris, τ. Δ/ντής Ε.Σ.Υ., Δ/ντής Τμήματος Αρθροπλαστικών Ισχίου, Γόνατος και Eπανορθωτικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στον όμιλο του ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Ψυχικού
www.christodoulou-n.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Δρ Νικόλαος Χριστοδούλου, Ορθοπεδικός Χειρουργός MD PhD. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Résident Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ambroise Paré Παρισίων [Υπότροφος Collège de Médecine des Hôpitaux de Paris], τ. Δ/ντής Ε.Σ.Υ., Ειδικός στην Επανορθωτική Χειρουργική Κάτω Άκρων - Aρθροπλαστικές Iσχίου & Γόνατος - Παραμορφώσεις Άκρου Ποδός. Δ/ντής Ορθοπεδικού Τμήματος στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών / Ιατρικό Ψυχικού, (πρώην Απολλώνειο) - Επιστημονικός Συνεργάτης "Iατρικού Αθηνών" στο Μαρούσι-Αθήνα.