Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ΕΣΥ της χώρας θα σταματήσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για ομοιοπαθητικές θεραπείες από το 2021, καθώς μια σημαντική εθνική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν κανένα αποδεδειγμένο όφελος.
Η υπουργός Υγείας, κ. Agnès Buzyn, γιατρός στο επάγγελμα, δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση μετά από την ετυμηγορία για την ομοιοπαθητική από την Εθνική Υγειονομική Αρχή τον Ιούνιο. Η Buzyn δήλωσε ότι η αποζημίωση που καταβάλλει η κοινωνική ασφάλιση – σήμερα το 30% της θεραπείας – θα μειωθεί σταδιακά στο 15% το 2020 και στη συνέχεια θα μηδενιστεί το 2021.
Η Εθνική Υγειονομική Αρχή της Γαλλίας (HAS) κατέληξε στο τέλος Ιουνίου ότι δεν υπήρχε όφελος από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, λέγοντας ότι «δεν έχουν αποδείξει επιστημονικά επαρκή αποτελεσματικότητα για να δικαιολογηθεί η επιστροφή των χρημάτων».
Η προσέγγιση της Γαλλίας παρακολουθείται στενά και από τη Γερμανία, όπου υπάρχουν περίπου 7.000 ομοιοπαθητικοί γιατροί.
Στη Βρετανία, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας αποφάσισε το 2017 να σταματήσει τη χρηματοδότηση της ομοιοπαθητικής περίθαλψης, ενώ τα συστήματα δημόσιας υγείας σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Σουηδία, το Βέλγιο ή η Αυστρία, δεν υποστηρίζουν τέτοιου είδους θεραπείες.
Ο επικεφαλής του ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας, Simon Stevens, δήλωσε το 2017 ότι η ομοιοπαθητική ήταν «στην καλύτερη περίπτωση ένα εικονικό φάρμακο και μια κατάχρηση κονδυλίων».
Η Buzyn αναγνώρισε ότι η κίνηση μπορεί να αποδειχθεί μη δημοφιλής στη Γαλλία και υπογράμμισε ότι δεν θα σταματήσει τους γιατροί να συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα ή τους ασθενείς να τα αγοράζουν. Είπε επίσης ότι η μεταβατική περίοδος θα επιτρέψει στους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρείες να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα.
Η γαλλική εταιρεία Boiron, παγκόσμιος ηγέτης στα ομοιοπαθητικά προϊόντα, κατήγγειλε την κίνηση ως «ακατανόητη». Ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron και ανακοίνωσε ότι θα κάνει «τα πάντα» για να πολεμήσει την απόφαση.
Η κίνηση της Buzyn δεν ικανοποίησε πλήρως ούτε τους πολέμιους της ομοιοπαθητικής, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν κατανοούν την ανάγκη για μια μεταβατική περίοδο. Μια μεγάλη ομάδα γιατρών στη Γαλλία πιέζει επίσης για να σταματήσει η διδασκαλία της ομοιοπαθητικής στα πανεπιστήμια.