Όσοι έχουν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, μέχρι το στάδιο της ενηλικίωσής τους, σύμφωνα με την Διαχρονική Μελέτη Γονέων και Παιδιών (Longitudinal Study of Parents and Children).

Σχεδόν 3.600 παιδιά που συμμετείχαν στην μελέτη συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τον αδελφικό εκφοβισμό σε ηλικία δώδεκα ετών και στη συνέχεια ολοκλήρωσαν μια τυποποιημένη κλινική εξέταση για την αξιολόγηση εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών.

Από την κατηγορία των εφήβων, οι 664 υπήρξαν θύματα αδελφικού εκφοβισμού, 486 εκφόβιζαν τα αδέλφια τους και 771 ήταν θύματα αδελφικού εκφοβισμού αλλά και εκφόβιζαν τα αδέλφια τους σε ηλικία δώδεκα ετών. Πενήντα πέντε από τα συνολικά 3.600 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν αναπτύξει μια ψυχωτική διαταραχή στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο συχνότερα τα παιδιά εμπλέκονται σε καταστάσεις αδελφικής εκφοβιστικής συμπεριφοράς, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μια ψυχωσική διαταραχή.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Dieter Wolke από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε ότι ο αδελφικός εκφοβισμός μέχρι πρόσφατα δεν θεωρούταν ως ένα τραύμα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως οι ψυχωσικές διαταραχές.

Όμως, καθώς τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μαζί με τα αδέλφια τους μέσα στο σπίτι τους, αν εκφοβίζονται και νιώθουν αποκλεισμένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κοινωνικής ήττας, αυτοκατηγοριών και σοβαρών διαταραχών ψυχικής υγείας. Αν ο εκφοβισμός γίνεται στο σπίτι και στο σχολείο, ο κίνδυνος για την εμφάνιση ψυχωσικών διαταραχών είναι ακόμη μεγαλύτερος. Αυτοί οι έφηβοι νιώθουν ότι δεν έχουν κάποιο χώρο να νιώθουν ασφαλείς. Οι ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, προκαλούν μη φυσιολογικές σκέψεις και αντιλήψεις και συχνά εμπεριέχουν ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν συχνά έντονη δυσφορία και αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεσή τους και διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονιών και προβλημάτων υγείας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει ο αδελφικός εκφοβισμός για την ψυχική υγεία και ότι πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί και ακόμη και να αποφευχθεί αυτή η μορφή επιθετικότητας μέσα στις οικογένειες.