Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G έχει ήδη ξεκινήσει να ενεργοποιείται πειραματικά και έχει προκαλέσει ερωτήσεις σχετικά με το αν η νέα τεχνολογία ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Όπως και με τις προηγούμενες τεχνολογίες κινητής τεχνολογίας, τα δίκτυα 5G βασίζονται σε σήματα που μεταδίδονται από ραδιοκύματα μεταξύ της κεραίας και του τηλεφώνου σας. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όλη την ώρα, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα, αλλά και από φυσικές πηγές, όπως το ηλιακό φως.

Το 5G χρησιμοποιεί κύματα υψηλότερων συχνοτήτων από τα προηγούμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντας σε περισσότερες συσκευές να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ταυτόχρονα και με μεγαλύτερες ταχύτητες. Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις, επομένως τα δίκτυα 5G απαιτούν περισσότερους πομπούς από τις προηγούμενες τεχνολογίες, τοποθετημένους πλησιέστερα στο επίπεδο του εδάφους.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιείται από όλες τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να ανησυχούν για αυξημένους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι «δεν έχουν αποδειχθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων».

Ωστόσο, ο ΠΟΥ μαζί με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχουν ταξινομήσει όλες τις ακτινοβολίες ραδιοσυχνοτήτων (των οποίων τα σήματα κινητής τηλεφωνίας αποτελούν μέρος) ως «πιθανώς καρκινογόνα». Έχουν μπει σε αυτή την κατηγορία επειδή «υπάρχουν μη επαρκείς ενδείξεις ότι η έκθεση σε αυτές μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους». Συγκριτικά, η χρήση ταλκ και το να τρώμε πίκλες, κατηγοριοποιούνται στο ίδιο επίπεδο κινδύνου – η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και επεξεργασμένου κρέατος χαρακτηρίζονται ως υψηλότερου κινδύνου.

Μια έρευνα που κυκλοφόρησε το 2018 από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και επισημαίνεται συχνά από εκείνους που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κινητών, διαπίστωσε ότι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν έναν τύπο καρκινικού όγκου στην καρδιά. Για τη μελέτη αυτή, ολόκληρα τα σώματα των αρουραίων εκτίθονταν σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα για εννέα ώρες την ημέρα κάθε μέρα, επί δύο χρόνια, ακόμη και προτού γεννηθούν.

Στην έρευνα δεν βρέθηκε σύνδεση με τον καρκίνο στους θηλυκούς αρουραίους ή τα ποντίκια που μελετήθηκαν. Βρέθηκε επίσης ότι οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία έζησαν περισσότερο από εκείνους της ομάδας ελέγχου.

Ένας ανώτερος επιστήμονας στη μελέτη δήλωσε ότι «η έκθεσης που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα δεν μπορεί να συγκριθούν άμεσα με την έκθεση που βιώνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο», ακόμη και αν είναι «βαριοί» χρήστες.

Επίσης, η ακτινοβολία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι μη ιονίζουσα, «που σημαίνει ότι δεν διαθέτει επαρκή ενέργεια για να διασπάσει το DNA και να προκαλέσει κυτταρική βλάβη», λέει ο David Robert Grimes, φυσικός και ερευνητής του καρκίνου.

Πιο πάνω στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, πολύ πέρα ​​από τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι για την υγεία από την παρατεταμένη έκθεση. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου εμπίπτουν σε αυτήν την επιβλαβή κατηγορία και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνους του δέρματος. Υπάρχουν αυστηρά όρια για την έκθεση σε επίπεδα ακτινοβολίας ακόμη υψηλότερης ενέργειας, όπως οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γάμμα, οι οποίες μπορούν αμφότερες να οδηγήσουν σε βλάβες στο ανθρώπινο σώμα.

Η τεχνολογία 5G απαιτεί πολλούς νέους σταθμούς βάσης – κεραίες που μεταδίδουν και λαμβάνουν σήματα κινητής τηλεφωνίας. Αλλά επειδή υπάρχουν περισσότεροι πομποί, ο καθένας του μπορεί να λειτουργεί σε χαμηλότερα επίπεδα ισχύος από την προηγούμενη τεχνολογία 4G, πράγμα που σημαίνει ότι το επίπεδο έκθεσης στην ακτινοβολία από τις κεραίες 5G θα είναι χαμηλότερο.