Οι αιτίες της πιο γνωστής διατροφικής διαταραχής, της νευρικής ανορεξίας, βρίσκονται τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη.

Η ανορεξία θεωρείται σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια. Αλλά οι γιατροί στο King’s College του Λονδίνου έδειξαν ότι αλλαγές που εντυπώνονται στο DNA των ανθρώπων άλλαζουν τον τρόπο επεξεργασίας των λιπών και των σακχάρων και μπορεί να διευκολύνουν τη λιμοκτονία τους.

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί τους ανθρώπους να χάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος, τρώγοντας ελάχιστα και μερικές φορές ασκούμενοι υπερβολικά. Τα άτομα με ανορεξία έχουν συχνά μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και μπορούν να αισθάνονται «χοντροί» ακόμα κι αν είναι επικίνδυνα υποσιτισμένοι.

Η διαταραχή είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις νέες γυναίκες, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου.

Μακροπρόθεσμα, η ανορεξία μπορεί να βλάψει τους μυς, τα οστά, την καρδιά, τη γονιμότητα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι ασθενείς να ανακάμψουν πλήρως.

Οι ερευνητές εξέτασαν 16.902 άτομα με ανορεξία και 55.525 άτομα χωρίς τη διαταραχή από 17 χώρες. Το DNA τους αναλύθηκε για να βρουν μεταλλάξεις που ήταν πιο συχνές σε ασθενείς με ανορεξία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics, εντόπισε μερικές μεταλλάξεις που παρουσιάζονται επίσης σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η σχιζοφρένεια. Αλλά βρήκαν επίσης μεταλλάξεις στις οδηγίες που ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές –από το King’s College και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας – λένε ότι η ανορεξία θα πρέπει τώρα να θεωρηθεί «μεταβολική-ψυχιατρική διαταραχή», καθώς είναι μια νόσος του νου και του σώματος.

Οι ερευνητές δεν έχουν διερευνήσει πλήρως τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μεταλλάξεις στις γενετικές οδηγίες που ανακάλυψαν. Ωστόσο, υποψιάζονται ότι επιτρέπουν στους ανθρώπους να λιμοκτονούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κόντρα στο φυσικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν βάρος, υπάρχουν σήματα στο σώμα που τους ωθούν να σταματήσουν, διεγείροντας την όρεξη.

«Αυτά είναι πολύ σημαντικά για τον έλεγχο του βάρους», δήλωσε η καθηγήτρια Janet Treasure: «Είναι πιθανό ότι όταν άνθρωποι με νευρική ανορεξία χάνουν βάρος, δεν έχουν τόσο ισχυρά σήματα, ώστε να επιστρέψουν στο φυσιολογικό βάρος».