Στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε πολυετής έρευνα για την σχέση μνήμης και εργασίας, σε δείγμα 6.300 γυναικών οι οποίες είχαν γεννηθεί μεταξύ 1935 και 1956. Στην αρχή της μελέτης οι γυναίκες ήταν περίπου 50 ετών. Η εκτίμηση των επιδόσεων μνήμης γινόταν κάθε δύο χρόνια με τη χρήση συγκεκριμένων τεστ.
Βρέθηκε ότι στις γυναίκες 60 έως 70 ετών η έκπτωση της μνήμης ήταν ταχύτερη κατά 61% στις μητέρες που δεν δούλευαν συγκριτικά με εκείνες που δούλευαν. Το ίδιο ίσχυε για τις γυναίκες που δεν ήταν μητέρες.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με την Telegraph, έδειξαν πως οι νέες ενήλικες γυναίκες που είχαν αμειβόμενη εργασία παρουσιάζουν πιο αργή έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωής τους.
Αναλύοντας τα δεδομένα, η Elizabeth Mayeda, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αναφέρει πως ο χρόνος που περνάει μια γυναίκα στην εργασία συνδέεται με τη διατήρηση των γνωστικών της ικανοτήτων. Η ίδια μάλιστα δηλώνει πως η συμμετοχή των γυναικών στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό προλαμβάνει την έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωή και εξηγεί ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει λόγω της πνευματικής διέγερσης και του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προσφέρει η εργασία.
Η Δρ. Jana Voigt, επικεφαλής ερευνών του φιλανθρωπικού ιδρύματος Alzheimer’s Research UK, σχολιάζοντας γιατί οι ηλικιωμένες γυναίκες που δεν δούλεψαν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης συγκριτικά με εκείνες που εργάζονταν, δήλωσε πως «αν και τα δεδομένα δεν μας δίνουν πληροφορίες για την σχέση της εργασίας με τη νόσο Αλτσχάιμερ συμβάλλουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου μας και πώς να τη διατηρήσουμε». Η ίδια επίσης προσθέτει πως «τα πρώιμα αυτά ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στήριξης της προσπάθειας αύξησης του αριθμού των γυναικών στο εργατικό δυναμικό».
Σήμερα, ο αριθμός των γυναικών που είτε ζουν με νόσο Αλτσχάιμερ, είτε φροντίζουν έναν άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, αγγίζει τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως. Από τα 47 εκατομμύρια των ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ, τα 2/3 είναι γυναίκες.