Λιγότερες από επτά ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην ψυχική και σωματική υγεία, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο επικαλείται η εφημερίδα The Guardian.
Το έγγραφο αφορά προσχέδιο έρευνας για τη δημόσια υγεία η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα από τον Υπουργό Υγείας της Βρετανίας, και αποκαλύπτει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τα στοιχεία σχετικά με τον ύπνο και την υγεία. Σύμφωνα με αυτό, η μικρότερη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου θα ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και η έρευνα θα δίνει συμβουλές για την αποκαλούμενη «υγιεινή ύπνου».
Το κείμενο που διέρρευσε έχει ως στόχο αφενός να ενημερώσει για το ενδεχόμενο έκδοσης μια ξεκάθαρης εθνικής οδηγίας για τις συνιστώμενες ώρες ύπνου των ατόμων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν τον υγιή ύπνο.
Πριν από λίγους μήνες, σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Medicine», ομάδα γερμανών επιστημόνων ανακάλυψε ότι ο ύπνος βελτιώνει την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να χτυπήσουν τους στόχους τους (εισβολείς) και να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις.
«Υπάρχουν όλο και αυξανόμενες ενδείξεις για τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία», αναφέρεται στο αρχείο που διέρρευσε. Λιγότερες από επτά έως εννέα ώρες ύπνου έχουν συνδεθεί με σωματικά και ψυχικά προβλήματα, στα οποία περιλαμβάνονται ο αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών, άγχους και κατάθλιψης.
Επιπλέον, την περασμένη χρονιά, η εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε ότι χιλιάδες παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη κρίση αϋπνίας, με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία νέων ανθρώπων με διαταραχές ύπνου να αυξάνεται κατακόρυφα σε ένα διάστημα έξι ετών (2012-2018)
Οι ειδικοί περιέγραψαν το φαινόμενο και το θεώρησαν ένα υποβόσκον πρόβλημα της δημόσιας υγείας, καταγράφοντας αυτή την έξαρση σαν έναν συνδυασμό αυξημένων επιπέδων παχυσαρκίας, υπερβολικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν τον ύπνο και έξαρσης των ψυχικών διαταραχών που κατακλύζει τους νέους.