Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό «κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος».
Το ξέσπασμα στη ΛΔ Κονγκό έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.600 ανθρώπους. Αυτή την εβδομάδα, εντοπίστηκε κρούσμα στην Γκόμα, μια πόλη που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο κατόκους.
Ο χαρακτηρισμός «κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο τέσσερις φορές προηγουμένως – η μία ήταν για την επιδημία Έμπολα που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική από το 2014 έως το 2016 και σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.
«Είναι ώρα να ειδοποιηθεί ο κόσμος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, κατά την οποία δηλώθηκε η κατάσταση έκτακτη ανάγκη.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου χαιρέτισε την κίνηση: «Αν και δεν αλλάζει την πραγματικότητα στην πράξη κάτι για τα θύματα ή όσους ασχολούνται με την αντιμετώπισή της, ελπίζουμε ότι θα τραβήξει τη διεθνή προσοχή που απαιτεί αυτή η κρίση», ανέφερε η Ομοσπονδία σε δήλωση.
Το ξέσπασμα του ιού, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και επηρεάζει δύο επαρχίες της χώρας. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και τα δύο τρίτα από αυτούς έχουν πεθάνει. Χρειάστηκαν 224 ημέρες για να φτάσει ο αριθμός των κρουσμάτων σε 1.000, αλλά μόλις 71 ημέρες για να φθάσει τα 2.000. Περίπου 12 νέες περιπτώσεις αναφέρονται κάθε μέρα.
Για τον ιό Έμπολα υπάρχει εμβόλιο κατά 99% αποτελεσματικό και περισσότεροι από 161.000 άνθρωποι το έχουν κάνει. Ωστόσο, δεν εμβολιάζονται όλοι – μόνο όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με έναν ασθενή και τα άτομα που έρχονται στη συνέχεια σε επαφή με αυτούς.
Όμως ο έλεγχος της ασθένειας είναι δύσκολος εξαιτίας συγκρούσεων στην περιοχή. Από τον Ιανουάριο, σημειώθηκαν 198 επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση του Έμπολα που οδήγησαν σε επτά θανάτους και 58 τραυματισμούς.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο των θανάτων να συμβαίνει μέσα στην κοινότητα και όχι σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο θεραπείας Έμπολα: Εν ολίγοις, πολλοί ασθενείς δεν αναζητούν θεραπεία και διακινδυνεύουν να μεταδώσουν τη νόσο σε γείτονες και συγγενείς.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στις γειτονικές χώρες είναι «πολύ υψηλός» – η Ουγκάντα έχει ήδη κάποια μεμονωμένα κρούσματα.