Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει γιατί περισσότερες γυναίκες από ό,τι οι άνδρες προσβάλλονται από τη νόσο του Αλτχάιμερ και την άνοια.

Έως τώρα, πιθανολογούνταν ότι ο λόγος ήταν ότι οι γυναίκες που ζουν περισσότερο από τους άνδρες, οπότε και τα κρούσματα σε αυτές τις ασθένειες που «χτυπάνε» στις μεγάλες ηλικίες ήταν περισσότερα για το ασθενές φύλο. Αλλά η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε διεθνή διάσκεψη δείχνει ότι αυτό ίσως δεν λέει όλη την ιστορία.

Οι διαφορές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου και σε διαφορετικά για κάθε φύλο γονίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους αριθμούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με Αλτσχάιμερ -την πιο κοινή αιτία άνοιας- είναι γυναίκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν την ασθένεια είναι άνω των 65 ετών, αλλά δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου Vanderbilt μελέτησαν εγκεφαλογραφήματα εκατοντάδων ανδρών και γυναικών, εξετάζοντας τη συγκέντρωση ταυ πρωτεΐνης – ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αλτσχάιμερ είναι η συσσώρευση ταυ πρωτεϊνών και β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Όταν σχηματίζουν τοξικές, μπερδεμένες συγκεντρώσεις αυτών των πρωτεϊνών τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν, οδηγώντας σε προβλήματα μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ταυ πρωτεΐνες μεταδίδονται σε περιοχές του εγκεφάλου. Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν καλύτερη σύνδεση μεταξύ των περιοχών όπου δημιουργείται η ταυ πρωτεΐνη – και αυτό έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο, όπως ανέφερε η μελέτη. Με αυτήν την υψηλότερη συνδεσιμότητα, οι εγκέφαλοι των γυναικών ενδέχεται να διατρέχουν τον κίνδυνο ταχύτερης εξάπλωσης των πρωτεϊνών – και κατά συνέπεια της γνωστικής παρακμής.

Η Δρ Jana Voigt, επικεφαλής της έρευνας στο Alzheimer UK, δήλωσε ότι η μελέτη αποκάλυψε «ειδικές διαφορές σε σχέση με το φύλο στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στον διαφορετικό κίνδυνο Αλτσχάιμερ σε άνδρες και γυναίκες». Ωστόσο, είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν τρόποι χρήσης αυτών των πληροφοριών για τη θεραπεία των ασθενών και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Μια άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, βρήκε στοιχεία ότι διαφορερικά γονίδια για τις γυναίκες και τους άνδρες θα μπορούσαν να συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικά προφίλ κινδύνου για άνδρες και γυναίκες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Λος Άντζελες.