Μια διατροφή πλούσια σε μπανάνες, ρεβίθια και φιστίκια βελτιώνει τα βακτηρίδια του εντέρου στα υποσιτισμένα παιδιά, βοηθώντας να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξή τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα βρέθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα ευεργετικά για την τόνωση των μικροβίων του εντέρου που βοηθούν την υγεία, σε μια αμερικανική μελέτη σε παιδιά από το Μπαγκλαντές. Η ανάπτυξη των οστών και των μυών τους γίνεται με καλύτερο ρυθμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι περίπου 150 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το γεγονός ότι είναι αδύναμα και μικροκαμωμένα, πολλά υποσιτισμένα παιδιά καταλήγουν σε ατελείς ή «ανώριμες» κοινότητες βακτηρίων στο έντερό τους σε σύγκριση με παιδιά της ίδιας ηλικίας που τρέφονται σωστά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις που έκαναν την έρευνα πιστεύουν ότι θα μπορούσε αυτό να είναι η αιτία της κακής ανάπτυξης – αλλά δεν είναι όλα τα τρόφιμα εξίσου καλά στην επίλυση του προβλήματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους κύριους τύπους βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο παιδιών του Μπαγκλαντές που διατρέφονται καλά. Έπειτα, δοκίμασαν ποια τρόφιμα αύξησαν αυτές τις σημαντικές βακτηριακές κοινότητες σε ποντίκια και χοίρους. Στη συνέχεια, σε μια δοκιμή ενός μηνός, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Science και αφορούσε 68 υποσιτισμένα παιδιά από το Μπαγκλαντές ηλικίας 12-18 μηνών, η ερευνητική ομάδα εξέτασε διαφορετικές διατροφές σε μικρές ομάδες.

Μετά την προσεκτική παρακολούθηση της ανάκαμψης των παιδιών, μια διατροφή ξεχώρισε – εκείνη που περιείχε μπανάνες, σόγια, αραχιδέλαιο και ρεβίθια.

Αυτή η διατροφή βρέθηκε ότι ενισχύει τα μικρόβια του εντέρου που συνδέονται με την ανάπτυξη των οστών, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ο καθηγητής Jeffrey Gordon, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Τα μικρόβια δεν βλέπουν μπανάνες ή φιστίκια – βλέπουν μόνο ένα μείγμα θρεπτικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να μοιραστούν. Αυτή η διατροφή λειτούργησε καλύτερα σε ζώα και ανθρώπους, προσφέροντας τη μεγαλύτερη ανάκαμψη από την κακή διατροφή».

Ο καθηγητής Gordon δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμη απολύτως σαφές γιατί τα τρόφιμα αυτά δούλεψαν καλύτερα, αλλά πραγματοποιείται τώρα μια πολύ μεγαλύτερη δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν η διατροφή είχε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο βάρος και το ύψος των παιδιών.