Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικάνικης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όσοι νέοι ενήλικες εμφάνιζαν υψηλή αρτηριακή πίεση και εξίσου υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στις ηλικίες των 20 και 30 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αν τα υψηλά αυτά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης επέστρεψαν ή όχι στις φυσιολογικές μονάδες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από έξι μεγάλες μελέτες, με δείγμα μεγαλύτερο από 36.000 άτομα, ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών ενώ για την επιστημονική μελέτη διερευνήθηκαν περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων σε περίοδο 17 χρόνων.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να εκτιμήσει κατά πόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερίνη – (στην ηλικία 18 έως και 39 έτη) αλλά και αργότερα (ηλικία άνω των 40 ετών) – εντείνει τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που σε νεαρή ηλικία είχαν εμφανίσει υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση ήταν 37% πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα στη ζωή τους. Όσοι είχαν αυξημένη διαστολική αρτηριακή πίεση (η χαμηλή ένδειξη) ήταν 21% πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα. Ακόμη, οι ερευνητές όρισαν τα αυξημένα επίπεδα πίεσης ως «ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες» των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εν λόγω έρευνα διότι λειτουργεί ως μία «αφύπνιση» προς την ιατρική κοινότητα αλλά και τους νέους, οι οποίοι παροτρύνονται να περνούν από συχνά προληπτικά τσεκάπ αφού η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς ακόμα και για την μελλοντική υγεία του ατόμου.

«Πολλοί νεαροί ενήλικες σκέφτονται πως αφού νιώθουν καλά, θα φροντίσουν κάνουν υγιεινές επιλογές αργότερα όταν θα είναι μεγαλύτεροι», δήλωσε ο Δ. Andrew Moran, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Η μελέτη  όμως δείχνει ότι οι υγιεινές ή μη επιλογές επηρεάζουν ακόμη και τους νέους ενήλικες. Γι΄ αυτό πρέπει να τρώνε υγιεινά, να ασκούνται τακτικά και να μην καπνίζουν».