Το να ακούσει ένας ασθενής το «πιο χαλαρωτικό τραγούδι του κόσμου» πριν από μια εγχείριση, θα μπορούσε να είναι εξίσου καλό για να ηρεμήσει όσο και τα φάρμακα, λένε Αμερικανοί ερευνητές. Το μουσικό κομμάτι, που γράφτηκε ειδικά για να μειώνει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, είχε την ίδια επίδραση με ένα ηρεμιστικό σε μια μελέτη 157 ατόμων.

Ωστόσο, οι ασθενείς δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να επιλέξουν τη δική τους μουσική, ενώ τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου έκαναν την επικοινωνία πιο δύσκολη, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην ιατρική επιθεώρηση BMJ, θέλουν τώρα να εξετάσουν εάν το είδος της μουσικής και ο τρόπος με τον οποίο παίζεται στους ασθενείς έχει διαφορά στο αποτέλεσμα.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή είτε έλαβαν το φάρμακο μιδαζολάμη είτε άκουσαν το τραγούδι «Weightless» (Χωρίς Βάρος) από το βρετανικό συγκρότημα Marconi Union για τρία λεπτά, ενώ λάμβαναν αναισθητικό για να μουδιάσει μια περιοχή του σώματός τους.

Μπορείτε να ακούστε το τραγούδι παρακάτω:

Το άγχος των ασθενών μειώθηκε το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Το αίσθημα άγχους πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει την επανάκαμψη μετά την επέμβαση, λόγω των ορμονών του στρες που παράγονται στο σώμα.

Αλλά τα φάρμακα που μειώνουν το άγχος μπορούν να έχουν παρενέργειες και να απαιτούν συνεχή παρακολούθηση από τους γιατρούς, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Η μουσική, αντίθετα, ήταν αβλαβής.

Η Δρ Veena Graff, επίκουρη καθηγήτρια αναισθησιολογίας από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, δήλωσε: «Η μουσική πυροδοτεί τη συναισθηματική περιοχή του εγκεφάλου, το σύστημα ανταμοιβής και τις οδούς ευχαρίστησης. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να είναι στον δικό τους κόσμο, μπορούν να είναι άνετοι και να έχουν τον πλήρη έλεγχο».

Η μουσική αποτελεί ανεκτίμητο εργαλείο στην ιατρική εδώ και πολλά χρόνια. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, για την παρακολούθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Επίσης, η μουσική μπορεί να ξεκλειδώσει τη μνήμη και να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με άνοια, ενώ η μουσικοθεραπεία βοηθά παιδιά με αυτισμό.