Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων ψαριού εβδομαδιαίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων που είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά τρώνε ορισμένα τρόφιμα. Οι έρευνες περιείχαν λεπτομέρειες για την κατανάλωση ψαριών από τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων λευκών, λιπαρών και άπαχων ψαριών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση 359,1 γραμμαρίων ψαριού την εβδομάδα οδήγησε σε μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου κατά 12% σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερων από 63,49 γραμμαρίων την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που κατανάλωναν μόλις 123,9 γραμμάρια εβδομαδιαίως λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι «Η κατανάλωση ψαριών φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής». Δήλωσαν επίσης ότι τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα στο σώμα και αποτρέπουν τη φλεγμονή. Τα μη λιπαρά ψάρια περιέχουν επίσης αυτές τις ενώσεις λιπαρών οξέων.

Ωστόσο, τα οστρακοειδή δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology και χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση των συμβουλών προς το κοινό για τον καρκίνο του εντέρου.

Ο Δρ Marc Gunter, επικεφαλής ερευνητής από το IARC, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριών πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ένα μειονέκτημα της μελέτης ήταν ότι τα διατροφικά δεδομένα που συλλέχθηκαν δεν περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τη λήψη ιχθυελαίου ως συμπλήρωμα διατροφής.

Προηγούμενη έρευνα του WCRF έχει βρει περιορισμένες μόνο ενδείξεις ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Η Δρ Anna Diaz Font από το WCRF, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη μελέτη προσθέτει επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ψαριών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου».  Η Δρ Font εξήγησε ότι ενώ οι βιολογικοί λόγοι με τους οποίους η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο δεν είναι πλήρως κατανοητοί, μία από τις θεωρίες «δείχνει» τα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3, που απαντώνται σχεδόν αποκλειστικά στα ψάρια και είναι υπεύθυνα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.