Η χρήση κάνναβης και η εγκυμοσύνη δεν συμβαδίζουν για λόγους υγείας, αλλά όλο και περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ κάνουν χρήση της ουσίας λίγο πριν και τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν προειδοποίηση για τους γυναικολόγους», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Kelly Young-Wolff, ερευνήτρια στο Kaiser Permanente, στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τη χρήση κάνναβης μεταξύ 277.000 εγκύων γυναικών στη Βόρεια Καλιφόρνια σε διάστημα εννέα ετών, από το 2009 έως το 2017. Η Καλιφόρνια νομιμοποίησε τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης το 2018.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η χρήση κάνναβης κατά το έτος πριν από την εγκυμοσύνη αυξήθηκε από περίπου 7% σε 12,5%, ενώ η χρήση κάνναβης στην αρχή της εγκυμοσύνης (έως 8 εβδομάδες κύησης) αυξήθηκε από σχεδόν 2% σε 3,4%, όπως έδειξαν τα ευρήματα.

Η συχνότητα χρήσης της ουσία επίσης αυξήθηκε: Μεταξύ εκείνων των γυναικών που χρησιμοποίησαν κάνναβη κατά το έτος πριν από την εγκυμοσύνη, όσες έκαναν χρήση καθημερινά αυξήθηκαν από 17% σε 25%, όσες έκαναν εβδομαδιαία χρήση αυξήθηκαν από 20% σε 22%, ενώ όσες έκαναν χρήση μηνιαίως ή λιγότερο μειώθηκαν από 63% σε 53%, σύμφωνα με την έκθεση.

Στις γυναίκες που χρησιμοποίησαν κάνναβη στις αρχές της εγκυμοσύνης, όσες έκαναν χρήση καθημερινά αυξήθηκαν από 15% σε 21%, όσες έκαναν εβδομαδιαία αυξήθηκαν από 25% σε 27%, ενώ όσες έκανα μηνιαία χρήση μειώθηκαν από 60% σε 52%.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η έκθεση στην κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, ανέφεραν οι ερευνητές. Και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την ουσία, επειδή μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των νεύρων του εμβρύου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ Nancy Goler, «υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα της έκθεσης στην κάνναβη προγεννετικά, καθώς η ουσία νομιμοποιείται σε περισσότερες πολιτείες και γίνεται ευρύτερα αποδεκτή. Μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως τους κινδύνους για την υγεία που έχει η κάνναβη για τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους, συνιστούμε να σταματήσουν τη χρήση κάνναβης πριν τη σύλληψη και σίγουρα μόλις μάθουν ότι είναι έγκυες», πρόσθεσε.