Μια στις έξι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αποτυχημένη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF ή in-vitro fertilization) είναι σε θέση στη συνέχεια να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αμπερντίν αξιολόγησε δεδομένα από 2.133 γυναίκες που ακολούθησαν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ 1998 και 2011. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction ανέφερε ότι 1.073 από τις συμμετέχουσες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με IVF είτε δεν κατάφεραν να μείνουν έγκυες είτε απέβαλαν.

Ωστόσο, το 17% των γυναικών, των οποίων η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν ήταν επιτυχής -λίγο περισσότερες από μία στις έξι- ήταν σε θέση να συλλάβουν φυσικά εντός των επόμενων πέντε ετών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ David McLernon εξήγησε ότι τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία IVF δεν το παίρνουν «ελαφρά», καθώς μπορεί να είναι μια «σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική» εμπειρία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. «Όταν μάλιστα είναι ανεπιτυχής, τα ζευγάρια μπορεί να απογοητευθούν», δήλωσε ο Δρ McLernon. «Αυτή η μελέτη θα δώσει στα ζευγάρια μια σαφέστερη εικόνα για τις πιθανότητες να συλλάβουν φυσικά ακόμη και μετά την αποτυχία μιας θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης».

«Έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες που εξέτασαν προηγουμένως το θέμα, αλλά οι περισσότερες από αυτές βασίστηκαν σε έρευνες με μικρό μέγεθος δείγματος. Αυτή η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από περισσότερες από 2.000 γυναίκες που νομίζουμε ότι την καθιστούν μία από τις πιο ισχυρές του είδους», συνέχισε.

Το μέσο ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση για γυναίκες κάτω από την ηλικία των 35 ετών είναι 29%. Το μέσο ποσοστό επιτυχίας για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 37 ετών είναι 24%, ενώ για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 38 και 39 ετών πέφτει στο 17%. Για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 44 ετών το μέσο ποσοστό επιτυχίας είναι 3%.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και αν η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν λειτουργήσει, τα ζευγάρια έχουν και πάλι αυξημένες ελπίδες να συλλάβουν.