Παρότι χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή για να ελέγχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε και τα βήματα που κάνετε καθημερινά ώστε να αποφύγετε να πάρετε επιπλέον κιλά, ίσως να πρέπει επίσης να μειώσετε τη χρήση του smartphone σας για να μην παχύνετε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η υπερβολική σπατάλη χρόνου στο smartphone συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, αναφέρουν οι ερευνητές. Η μελέτη τους περιελάμβανε 1.060 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Simon Bolivar στην Κολομβία και διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2018. Στην έρευνα συμμετείχαν 700 γυναίκες, κατά μέσο όρο ηλικίας 19 ετών και 360 άνδρες, κατά μέσο όρο ηλικίας 20 ετών.

Όσοι χρησιμοποιούσαν το smartphone τους για πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 43%. Εν τω μεταξύ, το 26% των υπέρβαρων και το 4,6% των παχύσαρκων ανθρώπων περνούσαν πάνω από πέντε ώρες την ημέρα στο smartphone τους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι χρησιμοποιούσαν το smartphone τους πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα ήταν δύο φορές πιο πιθανό να είναι λιγότερο δραστήριοι σωματικά και να καταναλώνουν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά, fast food, γλυκά και σνακ. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μόνο μια σύνδεση και όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Καρδιολογίας (ACC) Λατινικής Αμερικής, στην Καρθαγένη της Κολομβίας. Μια τέτοια έρευνα θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε μια επιθεώρηση όπου θα έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

«Η σπατάλη υπερβολικού χρόνου μπροστά από το smartphone διευκολύνει τις καθιστικές συμπεριφορές και μειώνει τον χρόνο σωματικής δραστηριότητας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρων θανάτων, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, διαφορετικών τύπων καρκίνου και μυοσκελετικών προβλημάτων», προειδοποίησε η συγγραφέας της μελέτης Mirary Mantilla-Moron.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας επιτρέπουν να επισημάνουμε μία από τις κύριες αιτίες της παχυσαρκίας, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις», πρόσθεσε η Mantilla-Morron. «Διαπιστώσαμε ξεκάθαρα ότι ο χρόνος που ένα άτομο εκτίθεται στη χρήση νέων τεχνολογιών -ειδικά η παρατεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου- συνδέεται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας», κατέληξε.