Οι ειδικοί έχουν επαναπροσδιορίσει τον ρόλο που παίζουν τα λίπη στην υγιεινή διατροφή, αλλά προτού αρπάξουμε ένα κομμάτι τυρί ή λίγο βούτυρο ακόμη, καλό είναι να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων ειδών λιπών στη διατροφή μας.

Για δεκαετίες, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούσαν τον περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης λιπαρών σε όχι περισσότερα από 30% των ημερήσιων θερμίδων και στη συνέχεια σε 20% έως 35% των θερμίδων. Το σκεπτικό ήταν ότι θα μειωνόταν η πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, οι οποίες θεωρήθηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αλλά πολλοί άνθρωποι περιόρισαν όλα τα είδη λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων και των θετικών για την υγεία μας, όπως τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια και ψάρια.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές επεξεργασμένων τροφίμων έσπευσαν να αντικαταστήσουν τα λιπαρά με ανθυγιεινούς, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Ωστόσο, μελέτες ανασκόπησης παρατηρητικών μελετών και κλινικών δοκιμών έχουν διαπιστώσει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με επεξεργασμένους υδατάνθρακες που υπάρχουν σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή πολυακόρεστων λιπαρών αντί για κορεσμένα λιπαρά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στα πολυακόρεστα λιπαρά περιλαμβάνονται φυτικές πηγές, όπως το ελαιόλαδο, αλλά και θαλασσινά όπως τα λιπαρά ψάρια. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν οι θερμίδες από αυτές τις πηγές αντιπροσωπεύουν το 35% ή και περισσότερο της καθημερινής διατροφής.

Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες προτείνουν τώρα να προτιμούμε τα υγιεινά λιπαρά και να αποφεύγουμε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή ακόμη και χωρίς λιπαρά που έχουν όμως υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων και προσθήκη σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες θερμίδες λιπαρών θα πρέπει να προέρχονται από ακόρεστα λίπη, ειδικά πολυακόρεστα έλαια. Το ανώτατο όριο για τα κορεσμένα λιπαρά εξακολουθεί να είναι το 10% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό περιλαμβάνει τα ζωικά λίπη όπως το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και έλαια όπως το φοινικοπυρηνέλαιο και το λάδι καρύδας.