Ακόμα και μια ήπια διάσειση μπορεί προσωρινά να επηρεάσει την αίσθηση της όσφρησης και να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα άγχους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ήταν γνωστό έως σήμερα ότι τέτοια προβλήματα θα μπορούσαν να συμβούν μετά από μια σοβαρή διάσειση. Αλλά αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και από ελαφρότερους τραυματισμούς στο κεφάλι, όπως μια πτώση από το ποδήλατο ή ένα γλίστρημα στον πάγο.

«Πολλοί άνθρωποι θα υποστούν μια ήπια διάσειση σε κάποιο σημείο της ζωής τους, οπότε το να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πρόβλημα με την όσφρησή τους είναι το πρώτο βήμα για να ενημερώσουν τον γιατρό τους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Fanny Lecuyer Giguere, από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Brain Injury, περιελάμβανε 20 άτομα που είχαν πάθει μια ελαφρά διάσειση και μια ομάδα ελέγχου 22 ατόμων που είχαν σπάσει κάποιο άκρο αλλά δεν είχαν πάθει διάσειση.

Μέσα σε 24 ώρες από τον τραυματισμό τους, οι μισοί ασθενείς με ήπια διάσειση είχαν μειωμένη αίσθηση όσφρησης, σε σύγκριση με το 5% των ασθενών με κατάγματα, σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές.

Ένα χρόνο αργότερα, η αίσθηση της όσφρησης των ασθενών είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό (των περισσότερων μέσα σε έξι μήνες), αλλά το ποσοστό άγχους τους (65%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό, τι στην ομάδα ελέγχου. Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν ανησυχία, δυσκολία χαλάρωσης και ξαφνικά συναισθήματα πανικού.

«Είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναφέρουν τυχόν απώλεια όσφρησης, διότι δεν είναι κάτι που αναζητά συνήθως ο γιατρός τους ή ένας γιατρός στα Επείγοντα», ανέφερε η Giguere. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε στενότερη παρακολούθηση για να διαπιστωθεί εάν η απώλεια της όσφρησης και του άγχους εξακολουθεί να υφίσταται, ώστε να προσδιοριστεί και η σοβαρότητα της διάσεισης, εξήγησε.

Η Giguere είπε επίσης ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς με ελαφρά διάσειση να αναφέρουν απώλεια όσφρησης ή παρουσία άγχους τις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό τους: «Είναι θέμα αύξησης της ευαισθητοποίησης: Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να παρακολουθούν τέτοια σημάδια, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τους γιατρούς να τους αντιμετωπίσουν κατάλληλα».