Τέσσερα εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εμφανίζουν κάθε χρόνο άσθμα εξαιτίας της έκθεσής τους σε έναν από τους πιο κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο κατά κύριο λόγο προέρχεται από τις εξατμίσεις των οχημάτων. Αυτό έδειξε μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον και η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο στην επιθεώρηση «The Lancet Planetary Health». Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, το 64% των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος καταγράφεται σε αστικές περιοχές.

Η ερευνητική ομάδα συνέδεσε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων σχετικά με τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου, τον παιδικό πληθυσμό, καθώς και τα ποσοστά άσθματος, με επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν τη ρύπανση εξαιτίας του ΝΟ2 και την ανάπτυξη άσθματος σε παιδιά. Με βάση έναν ειδικό αλγόριθμο κατάφερε να εκτιμήσει τον αριθμό νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που οφείλεται στο ΝΟ2 σε 125 πόλεις παγκοσμίως.

Ανακάλυψε ότι το 13% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος παγκοσμίως συνδέεται με τη ρύπανση από ΝΟ2. Το ποσοστό αυτό διέφερε ανάλογα με την πόλη – για παράδειγμα, ήταν 6% στο Όρλου της Νιγηρίας, 48% στη Σανγκάη της Κίνας και 40% στη Μόσχα της Ρωσίας και στη Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά ζούσαν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ΝΟ2 ήταν χαμηλότερα από τη σύσταση του ΠΟΥ, η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 21 μέρη ανά δισεκατομμύριο – το 92% των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που αποδίδονταν στο ΝΟ2 καταγραφόταν σε περιοχές που σέβονται αυτή τη σύσταση. Κάτι τέτοιο, κατά τους ερευνητές, μαρτυρεί ότι η σύσταση του ΠΟΥ πιθανότατα πρέπει να αλλάξει ώστε να προστατευτεί η υγεία των παιδιών ανά τον κόσμο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος θα μπορούσαν να προληφθούν στις πόλεις ανά τον κόσμο αν μειωνόταν η ατμοσφαιρική ρύπανση» ανέφερε η Σούζαν Ανενμπεργκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας στο Ινστιτούτο Milken της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.