Η κατανάλωση καφέ λίγο πριν από την ώρα που θα πέσουμε στο κρεβάτι, δεν επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Florida Atlantic και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ παρακολούθησαν 785 άτομα για συνολικά 5.164 ημέρες και νύχτες, καταγράφοντας τις ποσότητες καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης που κατανάλωναν.

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε την κατανάλωσή τους με τα αποτελέσματα των ημερολογίων ύπνου και των αισθητήρων που είχαν στον καρπό τους, όπου καταγραφόταν η διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων, η «αποτελεσματικότητα» του ύπνου τους και το πόσο γρήγορα ξυπνούσαν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ η νικοτίνη και το αλκοόλ διατάραξαν τον ύπνο -με το τσιγάρο πριν από το κρεβάτι να στερεί 42 λεπτά από τη συνολική διάρκεια του ύπνου από τα άτομα με αϋπνία- η καφεΐνη φάνηκε να μην έχει κανέναν αποτέλεσμα.

Γράφοντας στο περιοδικό Sleep, η Δρ Christine Spadola, του Πανεπιστημίου Florida Atlantic, δήλωσε ότι μέχρι σήμερα σχετικά λίγες μελέτες έχουν ερευνήσει διεξοδικά τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ουσιών το βράδυ και των παραμέτρων του ύπνου.

«Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες μακροχρόνιες έρευνες για τη βραδινή χρήση οινοπνεύματος, καφεΐνης και νικοτίνης με αντικειμενικά, μετρήσιμα αποτελέσματα ύπνου», δήλωσε η Δρ Spadola.

«Μια νύχτα με χρήση νικοτίνης και / ή αλκοόλ μέσα σε τέσσερις ώρες από την ώρα του ύπνου, είχε ως αποτέλεσμα χειρότερη ποιότητα ύπνου από μια νύχτα χωρίς. Ωστόσο, δεν παρατηρήσαμε κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης έως και τέσσερις ώρες προτού κάποιος κοιμηθεί με κάποια από τις παραμέτρους ύπνου».

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα ήταν έκπληξη για την ομάδα, αλλά ότι ήταν σύμφωνα με προηγούμενες αποδείξεις για την επίδραση της καφεΐνης στον ύπνο.

Η νικοτίνη ήταν η ουσία που σχετίζεται περισσότερο με τη διαταραχή του ύπνου μεταξύ των συμμετεχόντων με αϋπνία. Κατά μέσο όρο, τα δεδομένα έδειξαν ότι η νυκτερινή χρήση νικοτίνης συνδέεται με μια μέση μείωση της διάρκειας του ύπνου κατά 42,47 λεπτά.

Ο ειδικός στον ύπνο Δρ Neil Stanley υποστήριξε τα ευρήματα της μελέτης, τονίζοντας ότι η ιδέα ότι το να πίνετε καφέ πριν από το κρεβάτι θα σας κρατήσει ξύπνιο το βράδυ είναι σχεδόν μύθος: «Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης και γι ‘αυτούς τους ανθρώπους είναι σημαντικό να αποφεύγουν να πίνουν καφέ και ποτά που περιέχουν καφεΐνη πολύ κοντά στην ώρα για ύπνο – αλλά δεν υπάρχει κανένας χρυσός κανόνας γι’ αυτό, ακούστε μόνο το σώμα σας», δήλωσε ο Stanley.

«Για μερικούς ανθρώπους οι επιδράσεις της καφεΐνης είναι ελάχιστες και μπορεί να μην γίνονται καν αντιληπτές: Αν πίνετε καφέ κάθε βράδυ για τα τελευταία 30 χρόνια και μόλις εμφανίσατε κάποιο πρόβλημα ύπνου, τότε σίγουρα δεν φταίει ο καφές».