Σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογικά εποχή, η  βαθύτερη γνώση της βιολογίας του οργανισμού ενός ατόμου δίνει την δυνατότητα εξατομικευμένης προσέγγισης για ποικίλα νοσήματα, όπως αυτό του καρκίνου, δίνοντας μία νέα διάσταση στην σύγχρονη ιατρική.

Είναι πια γνωστό τοις πάσι πως ο καρκίνος δεν είναι μία μεμονωμένη ασθένεια, αλλά μία ευρεία ομάδα ασθενειών με όμοια χαρακτηριστικά. Για αυτό και ο ισχυρισμός περί «γνωστής θεραπείας» του είναι άστοχος, καθώς κάθε περίπτωση χρειάζεται ξεχωριστή θεραπευτική προσέγγιση η οποία διαμορφώνεται από την χαρτογράφηση των μοναδικών γονιδιακών χαρακτηριστικών κάθε ασθενούς.

Κατά το παρελθόν, ο προσδιορισμός του τύπου μίας ασθένειας αρκούσε προκειμένου να χορηγηθεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία η οποία είχε αντιστοιχηθεί στην εν λόγω ασθένεια (π.χ. καρκίνος). Με την πάροδο του χρόνου όμως αυτή η προσέγγιση στάθηκε ελλιπής και αναποτελεσματική, με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν πολλαπλοί παράγοντες υπόψη όσον αφορά την διαχείριση κάθε ασθενούς, όπως είναι το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό μίας νόσου, η ηλικία, το φύλο καθώς και οι λοιποί περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν μία ασθένεια.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η ανάγκη συλλογής προσωπικών γονιδιακών χαρακτηριστικών κάθε ασθενούς για μία απόλυτα εξατομικευμένη προσέγγιση μίας νόσου. Η ταχεία ανάπτυξη της επιστήμης, τοποθετεί πλέον τον ασθενή κάτω από το μικροσκόπιο και αναπτύσσει στοχευμένες προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές στρατηγικές που προκύπτουν από το μοναδικό γενετικό προφίλ κάθε ασθενούς. Μελετά εξονυχιστικά την μεταβλητότητα και την ποικιλομορφία της γονιδιακής έκφρασης  και εξάγει πορίσματα σχετικά με την ευαισθησία σε μία ασθένεια, την κληρονομική προδιάθεση αλλά και για την ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό επιτυγχάνεται με την συλλογή και την ανάλυση ενός μεγάλου όγκου σύνθετων δεδομένων με την χρήση τεχνολογίας αιχμής και μέσα από σύνθετους αλγόριθμους, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στα χέρια των ιατρών οι οποίες είναι το όπλο για την ορθή παρακολούθηση και υγειονομική περίθαλψή τους. Με απλά λόγια, αναλύοντας τα γονιδιακά χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενούς, ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να χορηγήσει μία θεραπεία σύμφωνα με τις μοναδικές γονιδιακές μεταλλάξεις και ανάγκες του. Η εξατομικευμένη ιατρική όμως δεν αφορά αποκλειστικά τα φάρμακα αλλά το ευρύτερο πλαίσιο της ορθής υγειονομικής περίθαλψης, από την έρευνα ως την φροντίδα και την ορθή παρακολούθηση των ασθενών.

Η εξατομικευμένη ιατρική αποτελεί πραγματικότητα και πρότυπη πρακτική υγειονομικής περίθαλψης των καρκινοπαθών σήμερα, απαιτώντας την διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση των παγκόσμιων συστημάτων υγείας, την προσαρμοστικότητά τους στα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα όπως παράλληλα και την ευρύτερη συνεργασία τους με νέα επιστημονικά πεδία εκτός του αποκλειστικά ιατρικού (βιοτεχνολογία, μοριακή γενετική, βιοπληροφορική, τεχνητή νοημοσύνη κλπ.) με κεντρικό σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και την εξάλειψη πολλαπλών ασθενειών.

Μαρινέλα Λέκκα,
International Marketing, Genekor Medical S.A.

image001

image001