Ο καρκίνος προκαλεί πλέον περισσότερους θανάτους από τους μεσήλικες στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα από ό,τι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καρδιακά προβλήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η κύρια αιτία θανάτου σε αυτήν την ηλικία. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι σε πλούσια κράτη είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με τις καρδιαγγειακές ασθένειες κατά τη μέση ηλικία.

Στα φτωχότερα κράτη, συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο – οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι ο λόγος απώλειας της ζωής ενός μεσήλικα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, χρησιμοποίησε στοιχεία από ένα παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα που παρακολουθεί τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε 21 χώρες διαφορετικών οικονομικών δυνατοτήτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, εξέτασαν την τύχη των 160.000 ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μεταξύ 2005 και 2016. Οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο ηλικία 50 ετών στην αρχή του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 11 ετών, υπήρξαν περισσότεροι από 11.000 θάνατοι: συνολικά, οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, σχέση με εκείνους που ζούσαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Σε περίπου 2.000 περιπτώσεις, η αιτία θανάτου ήταν ασαφής. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι καρδιαγγειακές νόσοι προκάλεσαν πάνω από το 40% των θανάτων στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, αλλά λιγότερες από το ένα τέταρτο στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες παρέχουν καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έχουν τη δυνατότητα να περιθάλπουν περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο.

Ο Jeremy Pearson, από το British Heart Foundation, δήλωσε ότι η τεράστια πρόοδος στην Ιατρική του δυτικού κόσμου σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι επιζούν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά τόνισε ότι αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που ζουν με «την αναπηρία και τα προβλήματα υγείας που προκαλούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις».