Το να βλέπετε τη θετική πλευρά της ζωής θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι με μεγαλύτερη αισιοδοξία έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 85 ετών και άνω.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, βασίστηκε σε στοιχεία από 69.744 γυναίκες και 1.429 άνδρες. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 58 και 86 ετών όταν συμμετείχαν σε μια αξιολόγηση της αισιοδοξίας τους το 2004 και η κατάστασή τους παρακολουθήθηκε μέχρι το 2014. Η ομάδα των ανδρών ήταν από 41 έως 90 ετών όταν συμμετείχαν στην αξιολόγηση αισιοδοξίας το 1986 και η κατάστασή τους παρακολουθήθηκε μέχρι το 2016.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες σε σχέση με τα επίπεδα αισιοδοξίας τους, διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι πιο αισιόδοξοι άνδρες και γυναίκες είχαν 11 έως 15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Είχαν επίσης 50 με 70% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 85, σε σύγκριση με τις λιγότερο αισιόδοξες ομάδες.

Η Lewina Lee, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε: «Ενώ οι έρευνες έχουν εντοπίσει πολλούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες και πρόωρο θάνατο, γνωρίζουμε σχετικά λιγότερους θετικούς ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που μπορούν να προωθήσουν τα “καλά” γηρατειά.Η μελέτη αυτή έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία, διότι υποδηλώνει ότι η αισιοδοξία είναι ένα τέτοιο ψυχοκοινωνικό πλεονέκτημα που έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ανθρώπινη ζωή. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η αισιοδοξία μας μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας σχετικά απλές τεχνικές ή θεραπείες».

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι ασαφές το πώς ακριβώς η αισιοδοξία βοηθά τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο. Ωστόσο, έδειξαν άλλες αναλύσεις που υποδηλώνουν ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους και να ανακάμπτουν από τις πιέσεις και τις δυσκολίες πιο αποτελεσματικά.

Ενώ οι αισιόδοξοι μπορεί να ζουν περισσότερο, μια άλλη μελέτη ωστόσο υποστηρίζει ότι οι απαισιόδοξοι είναι συχνά πιο επιτυχημένοι. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Economic Review, διαπίστωσε ότι οι αισιόδοξοι που είναι αυτοαπασχολούμενοι είναι πιο πιθανό να υποστούν οικονομική αποτυχία εξαιτίας μη ρεαλιστικών προβλέψεων.