Ο καινούργιος και μεγάλος στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι να βρεθούν τρόποι που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να γεράσουν ζώντας καλύτερα, με λιγότερο πόνο και λιγότερες ασθένειες. Πέρα από την επιθυμία να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής χωρίς αντίστοιχη βελτίωση της υγείας έχει ήδη δημιουργήσει επιβάρυνση στην οικονομία. Η υγιής γήρανση λοιπόν είναι σημαντική τόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους όσο και για τις κυβερνήσεις.
Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τα γεροντολυτικά (senolytics). Οι γεροντολόγοι έχουν εξετάσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων σε ζώα και αρχίζουν τώρα πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αν οι μελέτες συνεχίσουν να είναι επιτυχημένες, οι σημερινοί μεσήλικες θα αποτελέσουν την πρώτη γενιά γέρων που θα διατηρούν τη νεανικότητά τους για μεγάλο διάστημα, με ελάχιστη ιατρική υποστήριξη.
Η φυσική γήρανση συνδέεται με μια σύνθετη συστηματική έκπτωση του οργανισμού. Έτσι σε πρώτη φάση τα γεροντολυτικά (senolytics) δοκιμάστηκαν για συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας), αλλά οι προσπάθειες αυτές είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Διαπιστώθηκαν όμως θετικά αποτελέσματα των φαρμάκων αυτών σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, αν και η δράση τους ανεστάλη όταν αυτά χορηγήθηκαν στις μέγιστες δυνατές δόσεις.
Ο Σου Μινγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Κονέτικατ υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας της Κλινικής Μάγιο που το 2011 έδειξε ότι η απαλλαγή από τα γερασμένα κύτταρα βελτιώνει την υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σε ποντίκια που είχαν γεράσει πρόωρα, ένα εύρημα που επιβεβαιώθηκε και το 2016. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει οργανισμός που μπορεί να παρουσιάσει αντίσταση στα γεροντολυτικά, καθώς τα γερασμένα κύτταρα, στα οποία αυτά στοχεύουν, δεν πολλαπλασιάζονται. Ένα ακόμη όφελος της θεραπείας είναι το ότι δεν είναι καθημερινή, αλλά μπορεί να χορηγείται μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα.
Τα φάρμακα αυτά φάνηκε να έχουν θετικές επιδράσεις και στην παχυσαρκία η οποία προκαλεί την πρώιμη γήρανση των κυττάρων. Ακόμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας σε καρκινοπαθείς αφού ανακόπτουν την εξάπλωση των κατεστραμμένων κυττάρων.
Το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να λάβει κανείς αυτή τη θεραπεία δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Γίνεται μια προσπάθεια μέσω εξετάσεων αίματος και ούρων να καθοριστεί η καταλληλότερη στιγμή για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, δεδομένου ότι δεν γερνούν όλοι οι οργανισμοί με την ίδια ταχύτητα. Παρότι υπάρχουν πολλές ακόμη άγνωστες και ανεξερεύνητες πλευρές αυτών των φαρμάκων, ο Σου τοποθετεί την εμφάνιση τους στην αγορά σε ένα διάστημα από πέντε έως 12 χρόνια από σήμερα.