Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων Juul προειδοποίησε τους μη καπνιστές να μην ξεκινήσουν το «άτμισμα», δηλώνοντας ότι δεν είναι το «το target group» της εταιρείας του.

Ο CEO της Juul, Kevin Burns, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διατίθενται στην αγορά ως εναλλακτική λύση για το κάπνισμα ή μέσο για να διευκολυνθεί η διακοπή του, έχουν γίνει δημοφιλή και στους μη καπνιστές.

Όταν ρωτήθηκε ποια συμβουλή θα έδινε σε μη καπνιστές, ο Burns δήλωσε ευθαρσώς: «Μην “ατμίζετε”. Μην χρησιμοποιήσετε το Juul. Μην αρχίσετε να χρησιμοποιείτε νικοτίνη εάν δεν έχετε ήδη μια προϋπάρχουσα σχέση με τη νικοτίνη. Μην χρησιμοποιείτε το προϊόν μας. Δεν είστε το target group μας».

Παρά την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων τα τελευταία χρόνια, λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τακτικού «ατμίσματος».

Ο Burns αναγνώρισε αυτό το γεγονός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, δηλώνοντας: «Αυτό είναι αλήθεια, αυτή είναι μια αληθινή δήλωση». Παρ’ όλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος παρέμεινε αμετακίνητος στην πεποίθησή του ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο Juul «δεν παρουσιάζει κίνδυνο» για τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Juul, καλούνται να υποβάλουν προς έγκριση τα προϊόντα τους στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έως τις 12 Μαΐου 2020. Εάν η αίτηση της Juul δεν εγκριθεί από την FDA, η εταιρεία δεν θα επιτρέπεται πλέον να πωλεί το προϊόν της.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας στο Ιλινόις ανακοίνωσαν ότι ένας ασθενής είχε γίνει ο πρώτος που πέθανε από μια μυστηριώδη ασθένεια των πνευμόνων που συνδέεται με το «άτμισμα». Ο θάνατος του ασθενούς αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η FDA και η πολιτεία του Ιλινόις.

Πριν από λίγο καιρό, αναφέρθηκε ότι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ διερευνούν περίπου 100 περιπτώσεις μυστηριώδους πνευμονοπάθειας, οι οποίες πιστεύεται ότι συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε 14 πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα. Τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς πριν από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο περιελάμβαναν δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, έμετο, πυρετό και διάρροια.