Ένα μικρό ηλεκτρικό… «γαργαλητό» στο αυτί επηρεάζει το νευρικό σύστημα του σώματος, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές που υποστηρίζουν ότι μπορεί έτσι να προάγει τη γενική υγεία και ενδεχομένως να επιβραδύνει τη γήρανση.

Η θεραπεία ονομάζεται διαδερμική διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου (tVNS). Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση προσαρμοσμένων κλιπ που περιέχουν ηλεκτρόδια στο μέρος του αυτιού πάνω από τον λοβό. Ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης παρέχεται μέσω των κλιπ για να επηρεάσει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το νεύρο είναι μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες του σώματος που δεν γίνονται συνειδητά, όπως η πίεση του αίματος, η θερμοκρασία και ο καρδιακός ρυθμός.

Οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουλίου υποστηρίζουν ότι η συσκευή μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

«Διαπιστώσαμε ότι μόνο δύο εβδομάδες καθημερινών tVNS συνέβαλαν στην επανεξισορρόπηση των επιπέδων δραστηριότητας σε δύο τμήματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος», δήλωσε η Susan Deuchars, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και διευθύντρια έρευνας στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λιντς στην Αγγλία.

«Αυτά τα τμήματα δουλεύουν κανονικά σε ισορροπία για να επιτρέψουν υγιή επίπεδα δραστηριότητας. Όμως όσο γερνάμε -αλλά και εξαιτίας ορισμένων παθήσεων- η ισορροπία αλλάζει και υπερισχύει το συμπαθητικό τμήμα, γεγονός που μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Η tVNS επαναφέρει την ισορροπία που συνδέεται με την υγιή λειτουργία του οργανισμού», είπε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική ευεξία και τα μοτίβα του ύπνου. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο και στη θεραπεία ή διάγνωση καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, Αλτσχάιμερ και διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι μια απλή, μη επεμβατική διαδικασία μπορεί να έχει τόσο ευρεία επίδραση στην υγεία: Ο Δρ David Knopman, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και καθηγητής νευρολογίας στην κλινική Mayo, δήλωσε ότι η μελέτη αυτή δεν παρείχε αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τυχόν οφέλη για την υγεία.

«Τα μεγέθη των δειγμάτων είναι μικρά, οι μελέτες ήταν ανεπαρκώς ελεγχόμενες και θα αμφισβητούσα τους ισχυρισμούς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», δήλωσε.

Οι ερευνητές, από την άλλη, εξήγησαν ότι είναι δύσκολο να υπάρχει ομάδα ελέγχου, επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται αν λαμβάνουν τη θεραπεία ή όχι.

Η Deuchars σημείωσε ότι οι ερευνητές δεν βλέπουν κινδύνους από τη θεραπεία, ότι είναι εύκολη στην εφαρμογή της και ότι το κόστος της θα ήταν πιθανώς λογικό. Προς το παρόν, προγραμματίζεται περαιτέρω μελέτη: Οι ερευνητές ελπίζουν να συμπεριλάβουν περισσότερους ανθρώπους και να μελετήσουν τη χρήση της συσκευής για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.