Οι γυναίκες που εμφανίζουν έξι ή παραπάνω συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες* κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν ποτέ τέτοια συμπτώματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Research», έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων της διαταραχής PTSD, όπως τρόμος από συνηθισμένους ήχους και αποφυγή ερεθισμάτων που θυμίζουν το τραυματικό γεγονός, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών για δεκαετίες ακόμα μετά το τραυματικό γεγονός.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικό να ερευνήσουμε το κατά πόσο η θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες θα σημάνει και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου των ωοθηκών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά δεδομένα από τη μελέτη «Nurses’ Health Study II» η οποία είχε συλλέξει μέσω ερωτηματολογίων και ιατρικών εξετάσεων δεδομένα για την υγεία δεκάδων χιλιάδων γυναικών στην περίοδο 1989 – 2015. Το 2008, ορισμένες από αυτές τις γυναίκες (54.763) συμπλήρωσαν ένα πρόσθετο ερωτηματολόγιο για τα τραυματικά γεγονότα ζωής.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν 6-7 συμπτώματα PTSD παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και μάλιστα στην πιο επιθετική μορφή του.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πιο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος και η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος συνδέεται με την ταχύτερη ανάπτυξη όγκων στις ωοθήκες.

*Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM-5), για να διαγνωστεί διαταραχή μετατραυματικού στρες, ένα άτομο πρέπει να έχει βιώσει ή υπάρξει μάρτυρας σε ένα τραυματικό, σωματικά απειλητικό γεγονός ή να έχει μάθει ότι συνέβη ένα τραυματικό γεγονός σε έναν στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας και να εμφανίσει συγκεκριμένα συμπτώματα για τουλάχιστον ένα μήνα. Στο DSM-5 αναφέρονται τέσσερις τύποι συμπτωμάτων:

Συμπτώματα αποφυγής:
– Αποφυγή συγκεκριμένων περιοχών, θεαμάτων, καταστάσεων και ήχων που υπενθυμίζουν το γεγονός.
– Άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικό μούδιασμα ή ενοχή

Συμπτώματα επαναβίωσης:
– Ενοχλητικές σκέψεις, εφιάλτες ή αναδρομές στο παρελθόν.

Συμπτώματα υπερδιέγερσης:
– Θυμός, ευερεθιστότητα και υπερδιέγερση.
– Επιθετική, απερίσκεπτη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των αυτοτραυματισμών.
– Διαταραχές ύπνου.

Συμπτώματα αρνητικής διάθεσης και σκέψης:
– Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσε απολαυστικές.
– Δυσκολία να θυμάται λεπτομέρειες του οδυνηρού περιστατικού.
– Αλλαγή στις συνήθειες ή στη συμπεριφορά μετά το τραύμα.