Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες παρουσιάζουν άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές προσωπικότητας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Έχει αναφερθεί και από προηγούμενες έρευνες ότι το προγεννητικό στρες έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ψυχωτικών, καταθλιπτικών και αγχωδών διαταραχών στα παιδιά. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη του είδους της που διερευνά τη σχέση μεταξύ προγεννητικού στρες και ανάπτυξης διαταραχών προσωπικότητας.

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία και το Φινλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας αξιολόγησαν δείγμα 3.626 γυναικών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε έξι ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα στρες που είχαν.

Από τα μωρά που απέκτησαν οι γυναίκες, 40 διαγνώστηκαν στη συνέχεια με διαταραχές προσωπικότητας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες παρουσίασαν άγχος ή μέτριο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διαταραχή προσωπικότητας μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες παρουσίασαν σοβαρό προγεννητικό άγχος είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διαταραχή προσωπικότητας.

Η Δρ Trudi Seneviratne υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης ότι η ψυχική υγεία των μελλοντικών μητέρων παρακολουθείται στενά: «Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος και αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία της εξασφάλισης πρόσβασης στις μέλλουσες μαμάδες στις υπηρεσίες για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας που χρειάζονται».

Η Δρ Seneviratne πρόσθεσε ωστόσο ότι η μελέτη δεν περιλαμβάνει παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το άγχος και την ανάπτυξη ενός παιδιού, όπως το οικονομικό τους υπόβαθρο, οι γονικές τεχνικές και το αν έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Ross Brannigan, από το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί μια αιτιώδης σχέση μεταξύ του προγεννητικού στρες και της ανάπτυξης διαταραχών προσωπικότητας στα παιδιά».