Ένα άτομο αφαιρεί τη ζωή του κάθε 40 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που αυτοκτονούν σε όλον τον κόσμο μειώνεται.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δείχνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες ι από ορισμένες χώρες για την πρόληψη των θανάτων από αυτοκτονία. Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άνθρωποι αφαιρούν τη ζωή τους, αναφέρει ο ΠΟΥ, με την αυτοκτονία να είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών, μετά τα τροχαία δυστυχήματα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτό το «παγκόσμιο φαινόμενο» επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου και απαιτείται η βοήθεια όλων των κρατών για την εφαρμογή τακτικών πρόληψης των αυτοκτονιών.

«Παρά την πρόοδο που έχει γίνει, ένα άτομο πεθαίνει ακόμη κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία. Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία για την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του ατόμου. Ωστόσο, οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus: «Καλούμε όλες τις χώρες να ενσωματώσουν αποδεδειγμένες στρατηγικές πρόληψης αυτοκτονίας στα εθνικά προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης».

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των χωρών με εθνικές στρατηγικές πρόληψης αυτοκτονιών αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η λίστα περιλαμβάνει μόνο 38 χώρες – αριθμό που ο οργανισμός χαρακτήρισε «πολύ μικρό».

Η νέα έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε μια ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου), διαπίστωσε επίσης ότι οι χώρες με υψηλά εισοδήματα είχαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ 2010 και 2016.

«Ενώ το 79% των αυτοκτονιών παγκοσμίως εμφανίστηκε σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οι χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών – 11,5 ανά 100.000 άτομα», αναφέρεται η έκθεση. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν τριπλάσιοι άνδρες απ΄ό,τι γυναίκες αυτοκτονούν, ενώ η αναλογία είναι πιο ισορροπημένη στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΥ, οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με ορισμένες μεθόδους. Η έκθεση αναφέρει: «Παρεμβάσεις-κλειδιά έχουν δείξει επιτυχία στη μείωση των αυτοκτονιών: ο περιορισμός στην πρόσβαση σε μέσα αυτοκτονίας, η εκπαίδευση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την υπεύθυνη αναφορά των αυτοκτονιών, η εφαρμογή προγραμμάτων μεταξύ των νέων για την οικοδόμηση ικανοτήτων ζωής που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν το άγχος και η έγκαιρη αναγνώριση, διαχείριση και παρακολούθηση των ατόμων με τάσεις αυτοκτονίας».