Ένα τετράχρονο αγόρι που έχει προσβληθεί από καρκίνο στη Φλόριντα των ΗΠΑ θα πρέπει με δικαστική εντολή να ζήσει με τη γιαγιά του, καθώς οι γονείς του αρνούνταν να υποβληθεί στην απαραίτητη χημειοθεραπεία.

Η απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού πάρθηκε τη Δευτέρα κατά των γονιών του Taylor Bland και Joshua McAdams, ήρθε αφού η εμμονή τους για «εναλλακτικές» θεραπείες συγκέντρωσε την προσοχή των ΜΜΕ και του κοινού.

Το αγόρι απομακρύνθηκε από τους γονείς του τον Απρίλιο, όταν σταμάτησαν να εμφανίζονται για τη χημειοθεραπεία του μικρού και έφυγαν από την πολιτεία, προσπαθώντας να εξαφανιστούν.

Τώρα, οι γονείς νιώθουν «προφανώς συντετριμμένοι», δήλωσε ο δικηγόρος τους Brooke Elvington. Είπε επίσης ότι το αγόρι «περνάει μια απολύτως τραυματική περιπέτεια υγείας χωρίς τους γονείς του».

Αφού το παιδί διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία τον Απρίλιο, οι γονείς του επέλεξαν να το «θεραπεύσουν» με ιατρική κάνναβη, οξυγονοθεραπεία, βότανα και αλκαλικό νερό.

Τον Μάιο, έχασαν προσωρινά την επιμέλεια, όταν δεν εμφανίστηκαν σε μια συνεδρία χημειοθεραπείας και «αρνήθηκαν να συνεχίσουν την ιατρική περίθαλψη», σύμφωνα με την αστυνομία. Τελικά εντοπίστηκαν στο Κεντάκι, μετά από ανθρωποκυνηγητό σε αρκετές πολιτείες. Το δικαστήριο αποφάσισε το αγόρι να ζήσει με τη γιαγιά του και να λάβει τη συνιστώμενη ιατρική περίθαλψη.

Τη Δευτέρα, ο δικαστής Thomas Palermo, αποφάσισε ότι το παιδί θα αντιμετώπιζε «σημαντικό κίνδυνο παραμέλησης» εάν επέστρεψε στους γονείς του. Το να παραμείνει το αγόρι υπό τη φροντίδα της γιαγιάς του ήταν ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η «υγεία, η ασφάλεια και η ευημερία του», ανέφερε.

Η χημειοθεραπεία συχνά συνδέεται με εξουθενωτικές παρενέργειες, αλλά πολλοί τύποι σύγχρονης χημειοθεραπείας προκαλούν μόνο ήπιες αντιδράσεις στον οργανισμό. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδών St Jude, περίπου το 98% των παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία περνούν σε ύφεση μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας και περίπου το 90% εξ αυτών τελικά θεραπεύονται.

Ο δικηγόρος της κας Bland και του κ. McAdams είπε ότι το ζευγάρι εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης προσφυγής: «Το παιδί θα πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι με τους γονείς του», δήλωσε.