Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μπορεί να σταθεροποιείται ή και να υποχωρεί, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η ανάλυση εξέτασε 47 έρευνες από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως το 2014, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και χώρες της Ευρώπης. Το ένα τρίτο των πληθυσμών που μελετήθηκαν μεταξύ 2006 και 2014 παρουσίασε πτώση στα νέα κρούσματα, ενώ άλλο ένα τρίτο ήταν σταθερό.

Η καθηγήτρια Dianna Magliano, επικεφαλής διαβήτη και υγείας του πληθυσμού στο Ινστιτούτο Baker Heart and Diabetes, στη Μελβούρνη, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Βλέπουμε μια σταθερότητα στα κρούσματα – ακόμη και μείωσή τους σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος τα τελευταία χρόνια».

Μελέτες μεταξύ 1990 και 2005 έδειξαν ότι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αυξήθηκε στα δύο τρίτα (67%) των πληθυσμών που μελετήθηκαν, ήταν σταθερός στο 31% και μειώθηκε στο 2%. Ωστόσο, από το 2006 έως το 2014, τα κρούσματα αυξήθηκαν μόνο στο ένα τρίτο των πληθυσμών, με το 30% να παραμένει σταθερό και το 36% να μειώνεται.

Η Δρ Magliano δήλωσε: «Το πιο προφανές συμπέρασμα που πρέπει να συναχθεί από την πτώση των κρουσμάτων είναι ότι πετύχαμε στις στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη στον πληθυσμό».

Οι μελέτες δεν αποκάλυψαν τα επίπεδα μη-διαγνωσμένου διαβήτη στους πληθυσμούς – και ένα διαφορετικό τεστ για τον διαβήτη τύπου 2 εισήχθη γύρω στο 2010.

Αλλά η Sarah Wild, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι τα ευρήματα συμφωνούν με αυτά που είχε διαπιστώσει η ίδια: «Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθερότητα στις νέες περιπτώσεις διαβήτη», είπε. «Είναι καλά νέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να εφησυχάσουμε».

Η κ. Emily Burns, επικεφαλής των ερευνητικών ανακοινώσεων στο Diabetes UK, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη εξετάζει τον διαβήτη τύπου 2 μέσω ενός διαφορετικού πρίσματος, αναφέροντας τον αριθμό που διαγνώστηκε και όχι τον αριθμό που ζει με την πάθηση. Όπως και να έχει, οι προκλήσεις που θέτει η παχυσαρκία και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής -οι δύο κύριοι παράγοντες για τον διαβήτη τύπου 2- παραμένουν σημαντικές. Οι προσπάθειες πρόληψης που βρίσκονται σε εξέλιξη για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν θα πρέπει να σταματήσουν».