Οι άνθρωποι που ακολουθούν vegan και χορτοφαγική διατροφή έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη. Είχαν 10 λιγότερα κρούσματα καρδιακών παθήσεων και τρία περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια ανά 1.000 άτομα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν κρέας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, εξέτασε 48.000 ανθρώπους για ένα διάστημα έως και 18 ετών. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα αποτελέσματα οφείλονται αποκλειστικά στη διατροφή τους ή σε κάποια άλλη πτυχή του τρόπου ζωής τους.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες που εξετάστηκαν για τη μελέτη μεταξύ 1993 και 2001, έτρωγαν κρέας, λίγο περισσότεροι από 16.000 ήταν χορτοφάγοι ή vegan, ενώ 7.500 δεν έτρωγαν κρέας, αλλά έτρωγαν ψάρια (pescaterian). Ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους, όταν εντάχθηκαν στη μελέτη και ξανά το 2010. Το ιατρικό ιστορικό, το αν κάπνιζαν και η σωματική δραστηριότητα λήφθηκαν επίσης υπόψη για τη μελέτη.

Συνολικά, υπήρχαν 2.820 περιπτώσεις στεφανιαίας καρδιακής νόσου και 1.072 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι pescatarian βρέθηκε να έχουν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από όσους έτρωγαν κρέας, ενώ οι χορτοφάγοι και οι vegan είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

Όμως όλοι τους είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με όσους έτρωγαν κρέας. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να ερευνήσουν λεπτομερώς τη σύνδεση.

Ο Δρ Frankie Philips, από τη Βρετανική Διατροφολογική Ένωση, υπογράμμισε ότι ήταν μια μελέτη παρατήρησης: «Εξέτασε τι έτρωγαν οι άνθρωποι για χρόνια, βρήκε μια συσχέτιση, όχι την αιτία και το αποτέλεσμα», είπε. «Το μήνυμα, για όλους, είναι ότι πρέπει να έχουμε μια καλά προγραμματισμένη διατροφή και να τρώμε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Όσοι τρώνε κρέας δεν έχουν κατ ‘ανάγκη ποικιλία στη διατροφή τους, επειδή μπορεί να ζουν με κρέας και πατάτες για δείπνο κάθε βράδυ και να μην τρώνε λαχανικά».