Γνωρίζουμε μέσα από πλήθος μελετών ότι η άσκηση ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία. Όμως, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον στην οποία οι σωματικοί και ψυχικοί περιορισμοί θέτουν επιπρόσθετα εμπόδια.
Η μελέτη Park-in-Shape, που χρηματοδοτήθηκε από τον ολλανδικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης για την Υγεία (ZonMW) και δημοσιεύθηκε στο The Lancet Neurology, εξέτασε μια διαφορετική προσέγγιση επίλυσης αυτού του ζητήματος. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι οποίες είχαν στη διάθεσή τους μια ηλεκτρονική εφαρμογή ως μέσο παρακίνησης που τους προσέφερε διάφορες ανταμοιβές για την άσκησή τους. Η ομάδα ελέγχου πραγματοποιούσε μόνο ασκήσεις stretching, ενώ η ενεργή ομάδα κλήθηκε να ασκείται για 30-45 λεπτά σε στατικό ποδήλατο στο σπίτι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
Τα ποδήλατα είχαν εφοδιαστεί κι αυτά με διάφορα παιχνίδια παρακίνησης, κάνοντας το πρόγραμμα άσκησης πιο ευχάριστο και προκλητικό για τους συμμετέχοντες. Για παράδειγμα, μπορούσαν να αγωνίζονται ενάντια στην προηγούμενη απόδοσή τους ή ενάντια σε μια άλλη ομάδα ποδηλατών. Το σύστημα προσάρμοζε τη δυσκολία του παιχνιδιού ανάλογα με τους χτύπους της καρδιάς κάθε συμμετέχοντα, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον. Οι προκλήσεις γίνονταν όλο και πιο δύσκολες καθώς οι συμμετέχοντες βελτίωναν τη σωματική τους κατάσταση.
Με αυτού του είδους την παρακίνηση, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να κρατήσουν χωρίς παρέκκλιση τις περιόδους άσκησης που έπρεπε να κάνουν (τρεις φορές την εβδομάδα για μια περίοδο έξι μηνών). Μετά τη μελέτη, οι συμμετέχοντες στην ενεργή ομάδα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη καρδιαγγειακή κατάσταση και οι κινητικές τους δυσκολίες είχαν βελτιωθεί αρκετά.
Συμπερασματικά, οι πάσχοντες ήταν ικανοί να πραγματοποιούν με αφοσίωση το πρόγραμμα γυμναστικής τους. Η ωφέλιμη επίδραση στις κινητικές δυσκολίες ήταν σημαντική ώστε να θεωρηθεί μια πολύ χρήσιμη προσθήκη στη φαρμακευτική αγωγή.
Το γεγονός ότι η άσκηση με το ποδήλατο μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο σπίτι αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για τους ασθενείς, καθώς ενισχύει σημαντικά το εφικτό της θεραπείας.