Το υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων, υποστηρίζοντας ότι ενέχουν κίνδυνο για την υγεία.

Έχει εγκριθεί εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τα προϊόντα ατμίσματος, λόγω των επιπτώσεών τους στους νέους, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman. Δεν είναι σαφές εάν ο νόμος θα απαγορεύσει επίσης και τη χρήση εξοπλισμού ατμίσματος.

Η Ινδία έχει πάνω από 100 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές, καθιστώντας την μια τεράστια δυνητική αγορά για τις εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Το άτμισμα -το οποίο περιλαμβάνει την εισπνοή ενός μείγματος τυπικά κατασκευασμένου από νικοτίνη, νερό, διαλύτες και γεύσεις- θεωρείται μια εναλλακτική λύση στο κάπνισμα που μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να το κόψουν, αλλά ο αντίκτυπός του στην υγεία δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός.

Η απαγόρευση θα περιλαμβάνει ποινές φυλάκισης μέχρι τριών ετών για τους παραβάτες. Τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού δεν επηρεάζονται.

«Ο νόμος σημαίνει ότι η παραγωγή, η κατασκευή, η εισαγωγή και η εξαγωγή, η πώληση, η διανομή και η διαφήμιση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απαγορεύονται», δήλωσε η κα Sitharaman σε συνέντευξη Τύπου και τόνισε ότι τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ινδία υποδηλώνουν ότι κάποιοι νέοι βλέπουν το άτμισμα ως «στιλ».

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής προϊόντων καπνού παγκοσμίως μετά την Κίνα και πάνω από 900.000 άνθρωποι πεθαίνουν στη χώρα κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό.

Οι υποστηρικτές του ατμίσματος λένε ότι βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και ότι η απαγόρευσή του θα ενθαρρύνει πρώην καπνιστές να ξεκινήσουν ξανά τη βλαβερή τους συνήθεια.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, το οποίο πρότεινε την απαγόρευση, αναφέρει ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διασφαλιστεί ότι το άτμισμα δεν θα γίνει «επιδημία» μεταξύ των νέων.

Ενώ η ινδική αγορά φαινόταν ώριμη για την επέκταση των δημοφιλών εταιρειών ηλεκτρονικών τσιγάρων, το άτμισμα δεν έχει προς το παρόν γίνει μόδα όπως στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη: Οι ατμιστές στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία μόνο, δαπάνησαν πάνω από 10 δισ. δολάρια σε σχετικά προϊόντα το 2018.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχει μικρή αλλά σταθερή μείωση στον εκτιμώμενο αριθμό καπνιστών παγκοσμίως – λίγο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά για το άτμισμα: Ο αριθμός των ατμιστών αυξάνεται ραγδαία – από περίπου επτά εκατομμύρια το 2011, σε 41 εκατομμύρια το 2018 – εκτιμάται ότι ο αριθμός των ενήλικων που ατμίζουν θα φθάσει σχεδόν τα 55 εκατομμύρια μέχρι το 2021.

Στις ΗΠΑ, όπου οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι στο προσκήνιο, έχουν αναφερθεί 450 κρούσματα πνευμονικής νόσου που συνδέονται με το άτμισμα φέτος. Υπήρξαν επίσης τουλάχιστον έξι θάνατοι. Οι ερευνητές υγείας στις ΗΠΑ προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν μια συγκεκριμένη τοξίνη ή ουσία βρίσκεται πίσω από τα κρούσματα ή αν είναι αποτέλεσμα συνεχούς χρήσης.