Όσοι άνθρωποι πίνουν τσάι μπορούν να απολαμβάνουν επιπλέον οφέλη, πέρα από την ευεξία και τη χαλάρωση που προσφέρει, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί επίσης να κάνει καλό και στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS), οι συστηματικοί πότες τσαγιού έχουν καλύτερα οργανωμένα ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, σε σύγκριση με τους όσους δεν προτιμούν το δημοφιλές ρόφημα. Αυτές οι καλύτερα οργανωμένες περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Για να μελετήσουν τα οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού, οι ερευνητές του NUS, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανέλυσαν δεδομένα νευροαπεικόνισης 36 ηλικιωμένων ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω. Εκτός από την κατανάλωση τσαγιού, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης και άλλους παράγοντες, όπως η υγεία, ο τρόπος ζωής και η ψυχολογική ευεξία των συμμετεχόντων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Aging, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πράσινο, μαύρο ή τσάι ουλόνγκ τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για περίπου 25 χρόνια είχαν τμήματα του εγκεφάλου τους «συνδεδεμένα με πιο αποτελεσματικό τρόπο», σε σχέση με αυτούς που έπιναν τσάι.

«Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν την πρώτη ένδειξη θετικής συμβολής της κατανάλωσης τσαγιού στη δομή του εγκεφάλου και υποδεικνύουν ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού έχει προστατευτική επίδραση από τη μείωση της εγκεφαλικής οργάνωσης λόγω ηλικίας», δήλωσε ο Δρ Feng Lei, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Για να εξηγήσει περαιτέρω τη σημασία της σύνδεσης των τομέων αυτών του εγκεφάλου, ο Δρ Feng συνέκρινε τη λειτουργία του εγκεφάλου με την κυκλοφορία στον δρόμο: «Σκεφτείτε τις περιοχές του εγκεφάλου σαν προορισμούς και τις συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου σαν δρόμους. Όταν το οδικό σύστημα είναι καλύτερα οργανωμένο, η κυκλοφορία των οχημάτων και των επιβατών είναι αποτελεσματικότερη και χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους. Ομοίως, όταν οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών τομέων είναι πιο δομημένες, η επεξεργασία πληροφοριών μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά».

Εκτός από την υγεία του εγκεφάλου, η κατανάλωση τσαγιού -ειδικά του πράσινου τσαγιού- έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.